Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Mi megmondtuk: tényleg nem életbiztosítás az iPhone-ok vízállósága

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple hírek > Mi megmondtuk: tényleg nem életbiztosítás az iPhone-ok vízállósága
Mi megmondtuk: tényleg nem életbiztosítás az iPhone-ok vízállósága

Néhány hivatalos szervezet is kezdi megkérdőjelezni a cupertinói cég szavahihetőségét, már ami termékeik por- és folyadékellenállását illeti.

Ahogy azt tavaly, az iPhone 11 széria bemutatkozásakor is megírtuk, az Apple által biztosított vízállóság-garanciát érdemes minimum egy kis szkepticizmussal kezelni. A teljes elemzést erre találjátok, de a legfontosabb az az, hogy attól függetlenül, hogy az Apple megszerezte az IP68-as vízállósági szabványt az eszközeire, azok közel sem bírnak ki akármennyi időt ilyesfajta strapa alatt. Ez pedig a hetekben az olasz szerveknek is feltűnt: a L’Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, (szabadfordításban: a versenyt és a piacot felügyelő hatóság) brutális bírságot rótt ki az Apple-re, a vásárlóik félrevezetéséért.

Az ítéletet azzal indokolták, hogy a cég vízállóság téren nagyon kecsegtető állítások mellett árulta a telefonjait, csak éppen azt felejtették el közölni a vásárolókkal, hogy az elért eredmények mindössze laboratóriumi környezetben valósak, kint, a nagyvilágban közel sem teljesítenek úgy az iPhone-ok. 

“Az első, marketinggel kapcsolatos szabálytalanságot az Apple akkor követte el, amikor azt állították, hogy egyes termékeik – az iPhone 8, az iPhone 8 Plus, az iPhone XR, az iPhone XS, az iPhone XS Max, az iPhone 11, az Phone 11 Pro és az iPhone 11 Pro Max – vízállóak 1 és 4 méter közötti mélységekben, akár fél órán keresztül. Az állítások azonban elhallgatták azt a fontos információt, hogy ezek az adatok csak különleges feltételek mellett, például gondosan kontrollált laboratóriumi tesztek folyamán valósak, ahol tökéletesen mozdulatlan és tiszta vizet használtak, mely nem tükrözi a valós használat folyamán felmerülő helyzeteket.”

A súlyosabb szabálytalanság azonban nem is ez volt, hanem az a tény, hogy az Apple simán marketingeli a telefonjait a világbajnok vízállóságukkal, azonban ha egy telefon beázik, akkor azt nem hajlandóak garanciában cserélni, vagy javítani. 

“Továbbá a cég kibújik a felelősség alól, hiszen kiemelik, hogy a termékek garanciája nem fedezi a víz vagy egyéb folyadékok által okozott károkat. A vízállóság hangsúlyos kiemelése így megtévesztésnek minősül, hiszen nem juttatja megfelelően a vásárlók tudtára a a vízállóság feltételeit és korlátait.

A hatóság továbbá helyénvalónak tartja megvizsgálni az Apple eladás utáni tevékenységét, különösen az iPhone-ok garanciájának semmissé tételét víz vagy más folyadékok által okozott kár hatására. Ezzel megtagadják a vásárlóktól azokat a szolgáltatásokat, melyekhez joguk lenne a garanciás, illetve a felhasználói feltételek alapján.”

Bár kevesen tudják, de az Apple belső indikátorokat helyezett el az iPhone-okban, melyek megmutatják, ha a készülék belsejébe víz jutott. Ha az indikátor aktiválódik, akkor onnantól az Apple szabályzata alapján a telefon nem jogosult garanciális cserére vagy javításra. Tehát a vásárlónak mást mondanak, mielőtt megveszik a telefont, és mikor garanciális javításra van szüksége.

Kapcsolódó cikkek: