Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

128GB tárhely elég egy iPhone-ba?

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Blog > 128GB tárhely elég egy iPhone-ba?
128GB tárhely elég egy iPhone-ba?

Az iPhone 15 „sok tárhelyet kínál sok fényképhez”, legalábbis az Apple ezzel büszkélkedik legújabb reklámjában. Hogy ez igaz-e rád, az attól függ, hogy mit csinálsz az iPhone-oddal, és hogy milyen tárolási opciót választasz. De mielőtt kinyitnád a pénztárcádat, íme néhány dolog, amit érdemes megfontolni.

Az iPhone 15 belépőszintű tárhelyszintje 128 GB. Ez jelentős növekedés a 64 GB-os alapszinthez képest, amely egészen az iPhone 13 2021-es megjelenéséig fennmaradt. Ha figyelembe vesszük, hogy a 2018-as iPhone X mindössze 64 GB-tal érkezett, az Apple legújabb készülékének alaptárolási opciója akár nagyvonalúnak is hangozhat.

Ez a generációs felfelé irányuló elmozdulás azonban egyszerűen a nagyobb tárhely iránti növekvő igényt tükrözi, ahogy digitális szokásaink kiszélesednek, és a nagy felbontású fényképezéstől kezdve a több gigabájtos tripla-A játékokon át a kiterjedt alkalmazáskönyvtárakig mindent felölelnek.

Mivel az iPhone 15 kamerafunkciói már 48 megapixeles fényképeket és 4K videofelvételt is tartalmaznak, az ilyen nagy felbontású fájlok számára szükséges tárhely jelentős. Ezek a fejlesztések kétségtelenül javítják a rögzített tartalmak minőségét, de felemésztik a helyi tárolókapacitást is, így az egykor bőségesnek tűnő hely sok felhasználó igényeinek nem felel meg.

 

Az iCloud a megmentő?

Az Apple iCloud szolgáltatása megoldást kínál a készülék tárolási korlátaira, mivel számos olyan csomagot kínál, amelyek túlmutatnak a szűkös 5 GB-os ingyenes tárhelyen – ami őszintén szólva a legtöbb felhasználó számára nem elegendő. Az Apple fizetős iCloud+ tárhely-előfizetési csomagjai 50 GB, 200 GB és 2 TB tárhelyet kínálnak. Minden tervezet olyan kiegészítő funkciókat tartalmaz, mint az iCloud Privát Átjátszó, az E-mail cím elrejtés és az Egyéni e-mail tartományok. Jelenleg az előfizetők havi 399 Ft-ot fizetnek 50 GB felhőalapú tárhelyért, havi 1.290 Ft-ot 200 GB-ért és havi 4.490 Ft-ot 2 TB-ért.

icloud plus storage tiers

Nemrég az Apple 6 TB és 12 TB tárhelyre vonatkozó opciókat is felvett, így a kiterjedt tárhelyigényű felhasználók igényeit is kielégíti. Ezeknek azonban ára van, mind pénzügyileg, mind pedig a fájlok eléréséhez szükséges internetkapcsolat függősége szempontjából. A 6 TB-os iCloud+ csomag ára 12.990 Ft havonta, a 12 TB-os csomag ára pedig 26.990 Ft havonta. (Összehasonlításképpen: a Google 5 TB-os és 10 TB-os felhőalapú tárhelycsomagjai havi 9.200 Ft és 18.400 Ft-ba kerülnek.)

 

iPhone tárhely vs. iCloud

Míg a standard iPhone 15 modellek és az iPhone 15 Pro modellek 128 GB tárhellyel indulnak, az Apple 256 GB-os és 512 GB-os bővítési lehetőségeket kínál, az iPhone 15 Pro esetében pedig további 1 TB-os opciót. (Az iPhone 15 Pro Max modellek a duplájával, 256 GB tárhellyel indulnak, a frissítéskor pedig 512 GB és 1 TB is elérhető.)

Azzal, hogy az Apple 1 TB maximális kapacitást kínál az iPhone 15 Pro számára, olyan felhasználóknak kedveskedik, akiknek fontos, hogy közvetlenül a készülékükön hatalmas mennyiségű tárhely legyen. Ez az opció azonban 749.990 Ft-ba kerül, ami 250.000 Ft-tal drágább, mint az alapmodell. Ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy nem lenne-e gazdaságosabb és praktikusabb választás egy alacsonyabb kapacitású modell választása és annak további iCloud-tárolóval való kiegészítése. Például négy évre elegendő 2 TB-os iCloud-tároló 215.520 Ft-ba kerülne – ez 35 ezer Forinttal olcsóbb, mint egy 1 TB-os iPhone 15 Pro, és akár a készülék élettartamát is túlélheti.

Bármilyen döntést is hozol, az a használati szokásaidtól függ, valamint attól, hogy mennyire fontos Neked a fájljaidhoz való azonnali, offline hozzáférés a felhőalapú tárolás rugalmasságával és potenciális költségmegtakarításával szemben.

 

Az iPhone-tárhely jövője

A jelenlegi pályát figyelembe véve ésszerűnek tűnik, hogy az Apple a következő generációkban 256 GB-ra növeli az összes iPhone-modell induló kapacitását. Remélhetőleg a vállalat átértékeli az ingyenes iCloud-tároló 5 GB-nyi csekélyke tárhelyét is – a modern digitális fogyasztási szokások valóságát tükröző, nagyvonalúbb elosztás már biztosan esedékes.

 

Forrás: MacRumors