Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Apple robot a láthatáron? Mikor láthatjuk majd?

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > Apple robot a láthatáron? Mikor láthatjuk majd?
Apple robot a láthatáron? Mikor láthatjuk majd?

Mivel az Apple most, hogy az évtizedes autós projektjét a kukába dobta, a cég állítólag egy másik ambíciózus projekten dolgozik: egy Apple Roboton.

Az önvezető autókban és az otthoni robotokban sok közös van. Régóta sci-fi álomnak számítanak, és senki sem jutott még a közelébe sem ennek az álomnak a megvalósításához. De egy igazán hasznos háztartási robot még nagyobb kihívás, mint egy autonóm autó …

 

A háztartási robot álma

A háztartási robot álma még régebbre nyúlik vissza, mint az önvezető autó, legalább 1920-ig. Több mint egy évszázaddal később még kevesebbet léptünk előre, mint az 5-ös szintű autókkal.

1983 - Household Robot with Floor sweeper and mop (Concept) - (Japanese) - cyberneticzoo.com

 

Az álom gyakorlatilag a viktoriánus korból származó emberi cselédek képességeinek megismétlése. Egy robot, amely képes a legkülönfélébb házimunkákat elvégezni, a takarítástól kezdve a ház körüli teendőkön át az italok felszolgálásáig.

Az egyik legfejlettebb próbálkozás eddig a Figure 01, egy robot, amelynek intelligenciáját a ChatGPT adja. Íme egy pillantás rá működés közben:

 

Demóként lenyűgöző. A robot felismert néhány tárgyat, és intelligensen kitalálta, hogy mit kell velük csinálni. De a környezet, amellyel szembesült, hihetetlenül egyszerű volt.

Egyetlen élelmiszer volt, és ez egy nagyon színes alma volt az egyébként fekete fehér környezetben. Egy tányér és egy bögre volt, amit meg kellett mozgatni, és csak egy lehetséges hely volt, ahová mozgatni lehetett őket. Abból kiindulva, hogy csak úgy ledobta őket, amikor már nagyjából a megfelelő helyen voltak, én sem értékelem az edények és poharak túlélési esélyeit néhány napnál többre!

Ez még csak nem is a robotok korai Teslája. Ez a legjobb esetben is csak adaptív tempomat, amit egy egysávos, kereszteződések nélküli úton használnak.

 

Ne mostanában számítsunk az Apple robotra

Az Apple nem az a vállalat, amelyik korán beleveti magát a csúcstechnológiába. Hagyja, hogy más vállalatok versenyezzenek azért, hogy elsőként jelenjenek meg a piacon, miközben Ők a lehető legjobb megvalósításon dolgoznak.

Vegyünk például egy olyan „egyszerű” dolgot, mint egy összecsukható okostelefon. A Samsung még 2019-ben dobta piacra a Galaxy Fold sorozat első darabját, az első összecsukható iPhone-ra pedig leghamarabb 2027-ig nem számíthatunk. Jóval előbb fogunk látni egy Samsung-robotot, mint az Apple-ét.

Apple's Foldable New iPhone Is Coming Together

 

Aztán figyelembe kell vennünk az árat is. Persze, az Apple prémium termékeket árul, de alapvetően még mindig egy tömegpiaci szórakoztatóelektronikai vállalat. Olyan termékeket árul, amelyek ára valamivel magasabb, mint a versenytársaké, de még mindig elérhetőek az átlagemberek számára. Nem szupergazdagoknak szánt hiánypótló termékeket árul. Az Apple Car lehetett volna BMW vagy Mercedes, esetleg Porsche – de nem Ferrari vagy Lamborghini.

Gondoljunk például a Vision Pro-ra. Mindenki tudta, hogy fejlett lesz. Mindenki tudta, hogy drága lesz. Mégis hallható volt a lélegzetek elállása, amikor a vállalat felfedte a 3.499 dolláros (kb.: nettó 1.300.000 Ft) induló árat. A konszenzusos vélemény szerint ez nagyrészt egy eszköz a fejlesztők számára, hogy játszanak a technológiával, és elkezdjenek alkalmazásokat készíteni a következő, pénztárcabarátabb modellekhez.

Tehát még ha egy korai és szuperdrága Apple Robot Pro-t látunk is először piacra kerülni, az is csak előfutára lenne egy valódi tömegterméknek.

 

Milyen követelményeket kell teljesítenie egy Apple Robotnak?

Nem hiszem, hogy az Apple egy játékot készítene. Rengeteg úgynevezett otthoni robot lesz, amelyek nagyon korlátozott feladatokat tudnak elvégezni nagyon ellenőrzött körülmények között, és bármennyire is élveznénk őket a „kütyüfaktor” miatt, olyanok lesznek, mint a mai VR-headsetek: A legtöbbünket rövid ideig lenyűgöznek majd, mielőtt az újdonság ereje elmúlik.

Felejtsük el tehát a problémát kereső megoldásokat és a Vision Pro lehetséges megfelelőjét, és nézzünk előre, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük az Apple Robot valódi fogyasztói változatának.

 

Funkcionalitás

Valóban hasznosnak kell lennie. A kézzel történő mosogatás lehet, hogy jó demó, de a legtöbb otthonban tökéletesen jó mosogatógépek vannak. A high-tech otthonokban már robotporszívók is vannak, és Siri is képes olyan dolgokat elvégezni, mint a világítás be- és kikapcsolása. Tehát nem csak egy-két feladatot végezhet el, és nem csak olyan dolgokat, amelyeket a meglévő technológiával is meg tudunk csinálni.

Azt mondanám, hogy egy igazi háztartási robot számára egy ilyen funkciókészlet lenne a megfelelő:

 

  • Étkezés után tegye az edényeket, poharakat és evőeszközöket a mosogatógépbe
  • Amikor a mosogatógép elkészül, mindent tegyen el a helyére
  • Szedje fel a dolgokat a padlóról (például a gyerekjátékokat), és tegye a helyükre
  • Rakjon rendet általában (pl. takarókat hajtogasson össze, tegye vissza a párnákat a kanapékra stb.)
  • Gyűjtse össze a szennyest, és tegye be a mosógépbe
  • Ha kész, tegye át a szárítóba, vagy akassza fel száradni
  • Ágyazza be az ágyakat
  • Etesse meg a háziállatokat
  • Öntözze meg a növényeket

 

Az olyan dolgok, mint az egyszerű ételek főzése, az ablakok tisztítása és a szemét kivitele sokkal komolyabb feladatok már, azt hiszem.

 

Használhatóság

A beüzemelésnek olyannak kell lennie, amit a fogyasztók is meg tudnak csinálni, anélkül, hogy a Parancsok alkalmazásban hosszú sorokat kéne gépelniük. A leghasználhatóbb felhasználói felület, amit egy háztartási robot számára el tudok képzelni, az az, hogy megmutatjuk neki, hogyan kell valamit csinálni. Figyeli, ahogy az ember elvégzi az egyes feladatokat, majd megismétli azokat.

Ennek valószínűleg lesz néhány elkerülhetetlenül fárasztó aspektusa, mint például az egyes tányérok, üvegek stb. típusainak azonosítása, és a robotnak megmutatni, hogy melyik hova kerüljön, de ez egyszeri feladatként rendben lenne.

 

Költségek

Ez egy trükkös kérdés, mivel jelenleg nincs összehasonlítási alap, másik termék a piacon. Az egyik lehetséges összehasonlítási alap az emberi takarító költsége lenne. Mennyibe kerülne évente egy ember alkalmazása ugyanazokért a feladatokért? És mennyi lenne a megtérülési ideje egy Apple Robotnak?

Ha a tényleges értéket napi 1-2 órából és több éves megtérülési időből nézzük, akkor sok számjegyű összeget kapnánk. De persze még a háztartások egy része, akiknek van rendszeres takarítójuk, sem tudna ennyit fizetni. Tehát azt mondanám, hogy tényleg maximum 9.999 dollárt (kb.: 3.700.000 Ft) lennének maximum hajlandó kifizetni.

Még ha technikailag lehetséges is lenne ezt ma megépíteni, akkor is hozzáadnánk egy nullát, és még mindig hozzáadnánk valamilyen szorzót.

A Vision Pro kamerakészletnél fejlettebbre lenne szükségünk csak a szemhez, és ez még azelőtt, hogy belekezdenénk a kezekhez szükséges közelségérzékelőkbe, nyomásérzékelőkbe és így tovább. Valószínűleg már több mint 2 millió Forintnál járunk, mielőtt még az első motort is hozzáadnánk, hogy ténylegesen tudjon valamit csinálni.

Ez még jóval több mint egy évtizedre van – ha valaha is megtörténik.

 

Tehát ez a fajta képesség, olyan áron, ami akár csak megközelíti az Apple fogyasztói árát, szinte biztos, hogy jóval több mint egy évtizedre van. Valószínűleg kettőre.

Előbb lesz 5-ös szintű önvezető autónk, mint Apple robotunk.

Tehát tényleg van értelme feladni egy projektet, amely tíz éven belül megvalósítható lenne, hogy helyette egy másikon dolgozzunk, amely szinte biztosan nem az?

Teljesen elhiszem a Bloombergnek, hogy az Apple játszik ezzel az ötlettel, de én arra fogadok, hogy az autóhoz hasonlóan ez sem fog megvalósulni.

 

Ti mit gondoltok? Kapunk valaha is Apple robotot? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: 9to5Mac