Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Ezt kell tudni az iPhone-ok vízállóságáról

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Blog > Ezt kell tudni az iPhone-ok vízállóságáról
Ezt kell tudni az iPhone-ok vízállóságáról

Igen, valamennyire vízállóak, de ez közel sem jelenti azt, hogy jó ötlet folyadéknak kitenni őket. Sőt.

Megjelent az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max által alkotott idei iPhone-trió, az Apple pedig a sok újítás között azt is felhozta a bemutatójukon, hogy még vízállóbbak, mint korábban voltak. Bár ez a fejlődés még mindig egy IP68-as besorolásra volt elég, az állítás önmagában is több kérdést felvet: micsoda az az IP-besorolás? Megbízhatok benne, az iPhone-om tényleg nem fog tönkremenni, ha vizes lesz? Mi lesz velem, ha mégis beázik?

 

 

Kezdjük az elején. Az IP68-besorolás a legmagasabb szintű IP-tanúsítvány, amit telefonok eddig el tudtak érni, és azt jelenti, hogy a készülék megbízható por- és vízlepergető védelemmel rendelkezik – azt azonban fontos megjegyezni, hogy nem teljes vízállósággal. Az iPhone még mindig egy nyomtatott áramkörökkel telinyomott üvegdoboz, akármilyen ügyesen is rakják össze az Apple mérnökei. Bizonyos szinten ellen tud állni az elemeknek, de bolondság azt hinni, hogy mindent kibír. De térjünk is vissza a történetre.

Az IP-besorolás egy olyan tanúsítvány, ami meghatározza, egy készülék mennyire ellenálló a különféle strapával szemben. Jelentése International Protection Marking (nemzetközi védelem jelölés), és számokkal jelölt kategóriák segítségével pontosan leírja, hogy

„egy elektronikai eszköz háza mekkora biztonságot nyújt 1) az ellen, hogy a felhasználó veszélyes alkatrészhez hozzáférjen és az eszközbe idegen testek hatoljanak be, valamint 2) a víz behatolása ellen.”

Fontos megjegyezni, hogy az IP-besorolás azt jelöli, hogy a készülék mennyire tudja teljesen kizárni például a homokot, de a vízre ez nem vonatkozik; a vízzel kapcsolatban csak azt határozza meg, hogy mennyire ellenálló, és nem azt, hogy ténylegesen ki tudja-e zárni. Mert nem tudja.

Még egy érdekes tény az IP-vel kapcsolatban: a betűk után álló számok valójában nem egy egységet képviselnek, hanem a számjegyek két külön teszt eredményét írják le.

  1. Az első szám jelenti a porral szembeni ellenállóságot – ez az iPhone-ok esetében 6, ami a teljes porállóságot jelenti, nyolc órányi tesztelés után sem tudott por bejutni az eszközbe.
  2. A második szám pedig a vízzel szembeni ellenállóságot mutatja meg. A 8-as osztályzat azt jelenti, hogy a telefont legalább egy méter vízmélységben legalább fél órát lehet áztatni belső problémák nélkül.

Viszont nem mindegyik 8-as osztályzat egyenrangú, nem hiába írtam, hogy ’legalább’. A gyártók szabadon eldönthetik, milyen mélységben szeretnék teszteltetni a készülékeiket (ami fontos a nyomás miatt), csak annyi a kitétel, hogy legalább egy méter legyen. Az Apple már tavaly, a XS és XS Max párosnál is két métert kért, az idei iPhone-oknál pedig négyet – ez tényleg számottevő növekedés a generációk között.

Ez szép és jó, akkor szinte bombabiztos az iPhone vízvédelme, nemdebár? Nos, sajnos nem. Az Apple garanciája nem hiába lesz érvénytelen beázás esetén, ennek több oka is van. Először is, minél többet van víznek kitéve egy iPhone, úgy gyengül a védelme. Az elemek közötti vízzáró ragasztó ugyanis folyamatosan gyengül, ha víz éri, éppen ezért a többszöri vagy hosszú ázások után egyre valószínűbb az, hogy a következőt már nem éli túl az eszköz. A másik fontos ok, hogy az a víz, ami az iPhone-okat a leggyakrabban éri, korántsem csak vizet tartalmaz, hanem egyéb, oldott vegyületeket is. Ilyen például a só vagy a klór, ha a tengerbe vagy egy medencébe ejtjük. Az ilyen típusú vegyületek pedig gyilkosak a telefonok számára, hiszen olyan mértékű károsodást tudnak okozni rövid idő alatt is, amit lehetetlen maradandó sérülések nélkül megúszni. A telefonok oldalán is leírják, hogy a garancia beázásra nem érvényes,ha beázna a telefon, a felhasználóra marad, hogy kitalálja, mi is a következő lépés. Az Apple nem hajlandó kifizetni a kárt, de még kijavítani sem – azzal indokolják, hogy a vízzáró ragasztó akár a mindennapi használat mellett is meggyengülhet, utána meg már nem az ő felelősségük, mi is történik a mobillal.

 

 

Hogy mit is jelent mindez a való életben? Nos, a tapasztalatok azt jelzik, hogy egy kis eső, kiborult ital, esetleg kádba esés nem jelent gondot az iPhone-oknak, de egy hosszabb ázást már kérdéses, hogy károsodás nélkül kibír-e (főleg, ha nem tiszta vízről van szó). Persze, sok múlik a szerencsén is – láttunk már olyat, hogy extrém körülmények közül is győztesen került ki az iPhone – de ez nem általános, sokkal jobban megéri vigyázni. Főleg azért, hogyha tényleg beáztatjuk a telefont, akkor csak magunkra számíthatunk: keresnünk kell egy jó szervízt, ahol megbízhatóan megcsinálják a készüléket. Egy szó mint száz, egy kis víz nem árt (csak sokadjára), de az óvatosság sokkal kifizetődőbb, mint a hit a ragasztóban és a szerencsében.

Megjegyzés 1: azt is fontos megjegyezni, hogy az iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus és X modellek csak IP67-es besorolással rendelkeznek, ezért ott még jobban érvényesül az, amit korábban írtam!

Megjegyzés 2: bár sokak számára evidens (remélem), a vizes iPhone-t soha nem szabad tölteni! Lehet akármennyire vízálló, a csatlakozó foglalatába bejutott víz hatalmas károkat tud okozni, ha árammal találkozik – kívül és belül egyaránt.

Kapcsolódó cikkek: