Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Mi az az Apple Silicon, és mik érkeznek a 10-ei eseményen?

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > Mi az az Apple Silicon, és mik érkeznek a 10-ei eseményen?
Mi az az Apple Silicon, és mik érkeznek a 10-ei eseményen?

A cikkből megtudhatjátok, mit jelentenek majd az Apple gépei számára a saját gyártású chipek.

Holnap nézhetjük majd meg a harmadik Apple-eseményt három hónapon belül, ami szinte biztosan az Apple Siliconról fog szólni. A Silicon a cég saját gyártású chipjeit jelenti, amit még a júniusban megtartott WWDC-n jelentettek be, és azt ígérték, hogy 2020 végére már kézben fogható lesz az első olyan Mac, ami ezt a technológiát alkalmazza.

Az Apple jelenleg Intel processzorokat használ a Mac termékvonal számítógépeiben és laptopjaiban, de nem ez lesz az első alkalom, hogy lecserélik a processzorarchitektúrát. A PowerPC komponensektől még 2005-ben szabadultak meg a gépek, a most következő állomás, a Silicon viszont minden bizonnyal az utolsó lesz. A Siliconon keresztül az Apple-nek sokkal nagyobb behatása lesz a termékek megjelenésére és gyártására, hiszen nem fog egy külső beszállítótól függeni, ráadásul az sem segített a helyzeten, hogy az utóbbi években igencsak megromlott a kapcsolat a két óriás techcég között – éppen az Intel késései miatt, ekkor ugyanis az érintett Mac-ek megjelenését halasztani kellett. Ezen felül a teljesítmény sem elhanyagolható szempont, a gépek hatalmas gyorsuláson fognak keresztülmenni az alapján, amit láthattunk az iPhone-ok és iPadek saját gyártású processzorainál. Az ARM architektúrás chipek egyes források szerint az A14 alapjaira fognak épülni, ugyanazokra, amire az iPhone 12 és az új iPad Air processzorai. Természetesen erősen modifikálják majd őket, hogy jobban kihasználják a laptopok nagyobb méretéből adódó hőelvezető tulajdonságokat és számítási erő kapacitást. A Bloomberg szerint az első modellek 12 maggal rendelkeznek majd.

Mire számítunk holnap

Szintén a Bloomberg hintette el, hogy a 13 hüvelykes MacBook Pro lesz az első készülék, ami megkapja az Apple Silicont. Dizájnfronton ne számítsatok nagy változásokra, maximum ugyanazt az egy hüvelykes kijelzőnövekedést láthatjuk majd, ami a 15 hüvelykesből 16 hüvelykes laptopot csinált korábban.

A másik eszköz, ami új processzorral érkezhet az év végén, a 13 hüvelykes MacBook Air. A Bloomberg és Ming-Chi Kuo szerint itt sem kell nagy változásokra gondolni kinézetfronton, viszont az új chip csodákat tehet a kicsi és vékony Air teljesítményével, akkumulátoridejével és hőleadási képességével.

Ezeken felül hallhattunk pletykákat arról, hogy az Apple egy frissített 16 hüvelykes MacBook Prón is dolgozik, de arról még nem esett szó, hogy mikor tervezik bemutatni. Szintén felmerült a 12 hüvelykes „sima” MacBook frissítése, ami a hatékonyabb Apple Silicon miatt akár 15-20 órás üzemidővel is büszkélkedhetne. Persze nem csak laptopfronton várhatók újítások, több forrás is állítja, hogy új iMac, Mac mini és Mac Pro is készül az Apple kaliforniai boszorkánykonyhájában. A becslések szerint körülbelül két évet fog igénybe venni, hogy a cég teljesen átállítsa a termékeit a saját gyártású lapkákra.

Kapcsolódó cikkek: