Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Ismét perelik az Apple-t a borzalmas pillangó-billentyűzet miatt

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple hírek > Ismét perelik az Apple-t a borzalmas pillangó-billentyűzet miatt
Ismét perelik az Apple-t a borzalmas pillangó-billentyűzet miatt

A vádlók szerint a cég terméke nem csak hogy a kezdetektől fogva hibás volt, de erről a hibáról belsőbb körökben tudtak is, csak elhallgatták. 

Újabb bíró hagyta jóvá a polgári peres eljárást az Apple ellen a szinte komikusan megbízhatatlan pillangó-kapcsolós billentyűzet miatt, ami éveket át fertőzte az összes MacBook-modellt. A 2015-ben bemutatott billentyűzet a 12 hüvelykes MacBookban kezdte meg hírhedt pályafutását, majd szépen-lassan beszivárgott az Air és a Pro modellekbe is. Mindössze 3 évvel a megjelenése után, 2018-ban pedig meg is indult azt első peres eljárás ellene, persze a megbízhatatlansága miatt. 

A legfrissebb keresetet Edward Davila adta be március 8-án, múlt hétig azonban jegelve volt az ügy. Ennek azonban vége, úgyhogy kezdődhet az eljárás: a vádlott az Apple, a vádló mindenki, aki érintett MacBookot vásárolt Kaliforniában, New Yorkban, Floridában, Illinois-ban, Michiganben, New Jersey-ben és Washingtonban. 

A per a 2015 és 2017 között eladott MacBookokat, a 2016 és 2019 között eladott MacBook Prókat, valamint a 2018 és 2019 között eladott Aireket tünteti fel, mint érintett eszközök. És ez még nem minden: a vád szerint az Apple jól tudta, hogy az eladásra kínált billentyűzet nagyon megbízhatatlan, ezt mégis eltitkolta és a terméket így is piacra dobta. A hiba elméletben nyílt titok volt a cég egyes vezetői között: 

Kenhetünk akármennyi rúzst erre a disznóra, nem lesz szebb tőle.

– idéztek egy állítólagos beszélgetést az Apple fejesei között. 

A bíróság már el is fogadta a felperesek azon állítását, miszerint a billentyűzet összes generációja és verziója ugyanúgy “defektes” komoly tervezési hibák miatt. 

Az Apple által később bevezetett dizájnbeli változtatások egyike sem oldotta meg a billentyűk közötti apró távot, illetve a billentyűk által bejárt rövid utat. Az Apple-nek azt kell bebizonyítania majd a bíróság előtt, hogy ezek a jellegzetes megoldások nem rontottak a klaviatúrák megbízhatóságán – illetve hogy a cég nem úgy gyártott éveken keresztül hibás billentyűzeteket, hogy közben tudtak a gyermekbetegségeiről.

A peren dolgozó ügyvédi iroda az egész USA területén bátorítja a felhasználókat, hogy csatlakozzanak az Apple elleni támadáshoz (még úgy is, hogy csak a fentebb említett területek szerepelnek a hivatalos iratokban). Sajnos Európa és Magyarország most is kimarad a buliból, pedig biztos vagyok benne, hogy innen is sokaknak lenne egy-két kéretlen szava az Apple-höz.

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: