Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Íme minden, amit a 2019-es iPhone-felhozatalról tudunk!

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple hírek > Íme minden, amit a 2019-es iPhone-felhozatalról tudunk!
Íme minden, amit a 2019-es iPhone-felhozatalról tudunk!

Bár még csak a telet tapossuk, már most elkezdtek ömleni az infók az Apple idén szeptemberben megjelenő telefonjairól. Kaptunk már morzsákat a kamerákról, az új dizájnról, a FaceID-ról és a WiFi-ről is, szóval van mit mesélni – vágjunk bele! 

A felhozatal 

A Wall Street Journal nevű újság értesülései szerint az idei felhozatal – a tavalyihoz hasonlóan – 3 különböző modellből fog állni, ebből kettő OLED, egy pedig LCD-kijelzővel rendelkezik majd. Azért megemlítik, hogy megvan a lehetősége annak is, hogy az Apple idén már felhagy az LCD-panellel felszerelt telefonok gyártásával, azonban ezt még nem tudhatjuk biztosra. Továbbá feltételezik, hogy végleg kikerül az iPhone-okból a nyomásérzékelő 3D Touch komponens annak érdekében, hogy a telefonok gyártása olcsóbb legyen. A cikk azt azért nem jelenti ki konrétan, hogy a 3D Touch-nak ezzel vége lenne: ha még ki is kerül a szenzor, elképzelhető, hogy valamilyen más hardveres megoldással rukkolnak majd elő a nyomásérzékelés megtartására. 

Megjegyzés: Az iPhone XS – XS Max utódjára az egyszerűség kedvéért mostantól iPhone 11-ként fogok hivatkozni.

A kamerák

Fogadni mernék, hogy ha láttatok már valamit az új iPhone-okkal kapcsolatban, akkor az egy kamerákkal kapcsolatos koncepciókép volt. Nem is csoda, a rajongók tervein egymás után bukkantak fel a bizarrabnál bizarrabb kiosztásban szereplő kamerák az iPhone hátulján, egy dolog azonban megegyezett szinte mindegyik képben: a hátlapi triplakamera. Így van, az elemzők szerint idén az Apple is felszáll a Huawei P20 Pro által megindított trend-vonatra, és három lencsét rak majd a zászlóshajója hátára. Ennek hála pedig rengeteg dizájner kezdett el új kialakításokat tervezni, amik (legalábbis számomra) finoman szólva is szokatlanok. Itt van pár: 

És még néhány: 

Egy szó mint száz, nehéz lesz megszokni egy ilyen szignifinkáns változást – szinte mindegy, milyen megoldást választanak majd a dizájnerek és a mérnökök. Érdekes módon szinte mindenki asszimetrikus kialakításban gondolkozik, ami általában nem jellemző az Apple munkáira. Persze az is biztos, hogy hatalmas gyűlölethullámot kell majd elviselnie a cégnek, ha valami olyat alkotnak, ami nincs ínyére az internet népének, ez pedig nem lenne túl szerencsés jelenlegi helyzetükben. A legvalószínűbbnek ez a terv tűnik, mert elméletileg iPhone 11 prototípusok után lett modellezve: 

A pletykák szerint az iPhone XS utódja, az 5,8 hüvelykes iPhone 11 marad a jól bevált, duplakamerás elrendezésnél, és csak a jóval drágább iPhone 11 Max kapja majd meg az extra szenzort. Ez komoly eltérés lenne a tavalyi évtől, hiszen a 2018-as iPhone-ok a méretüket leszámítva szinte tökéletesen megegyeztek.

Az iPhone XR utódjáról is érkezett egy érdekes adalék, mégpedig az, hogy a tavalyi egykamerás kiosztásról a legolcsóbb iPhone is a duplakamerás rendszerre válthat. A jelenlegi mobilpiaci trendeket elnézve ez teljesen reális, hiszen szinte mindenki azon munkálkodik, hogy minél több és jobb lencsét tuszkoljon a telefonjára. 

Technikai fejlesztések 

Bár eddig semmi egetrengetően különleges funkció sem derült ki, azért már van egy-két ötlet, milyen újítások is rejtőznek majd az idei iPhone-okban. Az első ezek közül a frissített FaceID, amiről már tavaly elkezdték rebesgetni, hogy megjelenthet. Ming-Chi Kuo, a legmegbízhatóbb Apple szivárogtató elemző is alátámasztotta, hogy javulni fog az arcalapú beléptetési rendszer. 

“A felhasználók számára ez kevesebb sikertelen feloldási kísérletet eredményezhet.”

Egészen pontosan a flood illuminator nevű alkatrész eshet át a legnagyobb fejlesztésen – ez a komponens “világítja meg” az ember arcát a szkenneléshez, és egy esetleges tuningolásnak hála minimálisra csökken annak az esélye, hogy külső fény zavarja össze a szoftvert. 

Mások azt mondták, hogy az iPhone 11 jobb WiFi-kapcsolattal is rendelkezik majd. Ezt a WiFi 6-os szabványnak köszönhetően éri majd el, amivel mindössze annyi a gond, hogy még meg sem jelent. A legfőbb pozitívum persze a megnövekedett sebesség lenne, ami jelentősen eltérne a jelenlegi szabvány által nyújtottól. 

Végül, de nem utolsó sorban a telefonokba épített antenna is javulhat. Az iPhone-ok antennáját szinte minden egyes generációban megpiszkálták, de általában csak a készüléken elfoglalt helyén módosítottak. Most azonban a folyékony kristálypolimer (LCP) helyett egy új, MPI nevű poliimidből készülhet a telefonok antennája, ami a jobb teljesítményen felül még komoly gyártási előnyökkel is rendekezik. 

Ahogy írtam (és gondolom ahogy észrevettétek) még semmilyen komoly részlet nem derült ki a készülékekkel kapcsolatban. A legfontosabb infó a triplakamera volt, amit lassan biztosra is vehetünk, de még a kiosztást sem tudjuk, a lencsék specifikációiról nem is beszélve. Ez egy baljós jel volna? Az idei iPhone-ok olyan unalmasak lesznek, hogy még pletykálni sem éri meg róluk? Nos, szerintem nem ez a helyzet. Észben kell tartani, hogy a szokásos szeptemberi bemutatóig még kis híján nyolc hónap van. Még bőven van ideje nagyon robbantani az Apple-nek, amirea cégnek szüksége is van; a gyatrán szereplő iPhone XS – XS Max és XR után ismét be kell bizonyítania, hogy ő a prémium telefonok királya. 

A felhasználók pedig nem voltak restek, hogy segítsenek kedvenc gyártójuknak: a 9to5mac felmérése rengeteg ötletet adhat az Apple-nek, ha esetleg kifutnának az innoválni való dolgokból. A legtöbbek által választott opció – micsoda meglepetés – a csökkentett ár volt, a szavazatok 30%-ával. Az emberek 14%-a gondolta úgy, hogy szoftveres fejlesztéseken kellene munkálkodnia a cégnek, illetve 11% szeretne változást a telefonok dizájnjában. Szeptemberben meglátjuk, mi kerül megvalósításra ezekből.

Forrás: 9to5mac 1, 2

Kapcsolódó cikkek: