Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Ilyen az iOS 14 új, kompakt kezelőfelülete: hívások, Siri és sok más!

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple hírek > Ilyen az iOS 14 új, kompakt kezelőfelülete: hívások, Siri és sok más!
Ilyen az iOS 14 új, kompakt kezelőfelülete: hívások, Siri és sok más!

Nagy változásokat hoz a frissítés a rendszer kinézetébe, itt vethettek rá egy pillantást, hogyan fognak kinézni az új elemek.

Az iOS 14 több olyan változást is elhoz a rendszer kinézetébe, amiért évek óta könyörögnek a felhasználók. A hívások végre nem foglalják el az egész kijelzőt, és Siri sem terjeszkedik, hanem egy kis buborékba vonul vissza. 

Hívások

Az iOS jelenlegi verziójában kifejezetten zavaró, hogy egy hívás beérkezésekor a kijelzőn teljesen megáll az élet, hiszen a hívást jelző panel mindent elfoglal (akkor pedig még inkább kellemetlen, ha nem is tervezzük felvenni). Az iOS 14-ben már nem lesz ilyen probléma, hiszen a bejövő hívások egy értesítésszerű bannerben kapnak majd helyet abban az esetben, ha a telefon fel van oldva – ha nincs, akkor marad a teljes kijelzős, elhúzós megoldás. 

Az új és a régi

Az értesítésként megjelenő hívást értelemszerű módon lehet felvenni vagy kinyomni, illetve a megérintésekor feljön a teljes kijelzős változat. Ha azonban ignorálni szeretnénk a hívást, akkor a félrepöccintése után nyugodtan használhatjuk tovább a telefont, miközben a hívás a háttérben tovább fog csöngeni. Ha csak véletlenül pöccintettük el, akkor is visszahozható a bal felső sarokban lévő kis ikonnal.

FaceTime hívások

A FaceTime-on keresztül érkező hívások szinte teljesen ugyanúgy fognak viselkedni, mint a sima társaik: értesítésként jelennek meg, amit kibonthatunk vagy félrelökhetünk. Viszont ha a telefon le van zárva, szintén elfoglalják majd az egész kijelzőt, és aktiválják a kamerát. 

Harmadik féltől származó hívások (Messenger, Viber, stb.)

Az Apple kiadott egy keretrendszert, melyen keresztül az alkalmazások fejlesztői implementálhatják az új hívásfogadási mechanizmust a saját szolgáltatásaikba. Szinte biztos, hogy mindenki egyből lecsap rá, és frissíteni fog.

Képben kép mód (Picture in picture)

A Képben kép mód lehetővé fogja tenni, hogy egy kis ablakban folytassuk egy film vagy videó megtekintését, még akkor is, ha kiléptünk a lejátszó alkalmazásból (pl.: a YouTube-ból). Ez a funkció az iPadeken már elérhető volt, de most iPhone-okon is megjelenik.

Ráadásul a funkció a FaceTime hívásokkal is működik majd, a partner képét kicsiben közvetítve. Ez különösen hasznos, hiszen korábban a FaceTime app elhagyásakor a tőlünk érkező kép automatikusan eltűnt, így azonban akkor is folytatódik a videóhívás, ha közben valami más dolgunk is akad a telefonon.

Siri

Siri is kompaktabb interfészt fog kapni az iOS 14-ben, felkeltése szintén nem a teljes kijelző elfoglalásával fog járni. Helyette egy kisebb, kerek jelzés mutatja majd a kijelző alján, hogy az asszisztens készen áll a kérések teljesítésére. 

Ráadásul a válaszai is sok esetben kompaktabbak lesznek, például az időjárás megkérdezése esetén értesítés-szerű panelban mutatja majd meg, mire számíthatunk. 

A hosszabb, keresést igénylő kérések azonban több helyet foglalnak majd el, a Siri személyiségéhez kapcsolódó apróságok (például viccek) pedig közvetlenül a kerek ikon felett tűnnek majd fel.

Nektek hogy tetszenek az átszabott interfészek az iOS 14-ben? 

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek: