Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Megvan, hogy mikor (és mennyiért) lesz majd megvehető az Apple AR-szemüvege, az Apple Glass

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > Megvan, hogy mikor (és mennyiért) lesz majd megvehető az Apple AR-szemüvege, az Apple Glass
Megvan, hogy mikor (és mennyiért) lesz majd megvehető az Apple AR-szemüvege, az Apple Glass

Egy hatalmas szivárgásnak hála rengeteg minden kiderült az Apple tervezett, kiterjesztett valóságot használó eszközéről.

Az Apple már régóta dolgozik az AR-t, magyarul a kiterjesztett valóságot használó szemüvegén, ezt az elmúlt években nyilvánosságra került szabadalmaikból tudjuk. Ráadásul az iOS-ben is egyre fontosabb szerepet kap a technológia, így elég logikus, hogy a cupertinói cég ebbe az irányba tervez haladni a jövőben. Egy szép nap az AR-es szemüveg teljesen helyettesítheti majd az iPhone-t, vagy ha azt nem is, de nagyban redukálhatja a telefonnal való interakciót. Ez a nap pedig közelebb lehet, mint azt korábban hittük: az egyik legmegbízhatóbb szivárogtató szerint akár már jövőre.

Jon Prosser egy igencsak sikeres YouTube-csatornát vezet, mellette pedig a tech-világ egyik legmegbízhatóbb szivárogtatója is (például már a koronavírus-járvány kitörésekor pontos információkkal tudott szolgálni az Apple lépéseiről, illetve az új iPhone SE-ről). A napokban is rászolgált a nevére, hiszen egy hatalmas szivárogtatásban elárulta, mit is fog tudni az Apple Glass, és nem mellesleg azt is, hogy mennyiért.

Bár Prosser nem mutatott képet magáról az eszközről, azt elárulta, hogy a laikus számára szinte megkülönböztethetetlen lesz egy sima szemüvegtől – azzal a trükkel, hogy az iPhone-ról kapott infókat vetíti majd ki a viselője számára. Első körben csak dioptriás változat lesz majd elérhető, de később akár napszemüveg formában is megjelenhet. A jelenlegi prototípus műanyagból készült, és vezeték nélkül tölthető a saját kis állványán. A dizájn Prosser szerint még változhat, de az biztos, hogy a kinézete nem fog nagyon eltérni egy sima szemüvegétől, hogy ne legyen túl futurisztikus és természetellenes az ember arcán.

A szemüveg a legújabb iPadekből szalasztott LiDAR-szkennerel is fel lesz szerelve, kezelését pedig gesztusokon keresztül kell elképzelni. Az Apple Glass az iPhone-ról kapott információk mutatja majd meg, illetve a felhasználótól visszaérkező reakciókat továbbítja a telefonnak – igazából egy továbbfejlődött Apple Watch-ként is fel lehet fogni.

Prosser szerint az Apple eredetileg az iPhone 12 mellett mutatta volna be a Glasst, a jó öreg „one more thing” kártyát kijátszva, ezt a tervet azonban a koronavírus valószínűleg meghiúsította, így a bemutatás 2021 első negyedévére tolódhat. A bejelentés után viszont még várni kell majd rá, legkorábban 2021 utolsó negyedévében kerülhet a boltok polcaira. Ha pedig felkerült, mennyiért kerülhet le? – merül fel a kérdés, Prosser pedig erre is választ adott. Szerinte az Apple Glass 499 dollárba, plusz a dioptriás lencsék árába fog kerülni, ami egészen laza ár ahhoz képest, hogy egy vadonatúj Apple termékről van szó. Itthon ez 160 000 forintot jelent, erre azonban még érkezik az adó meg a dioptria, tehát 200 000 forint körüli árról beszélhetünk, ami bár itthon kifejezetten drága, tőlünk nyugatabbra egy teljesen korrekt ajánlatnak ígérkezik. Ti beruháztok rá, ha megjelenik?

Forrás: BGR

Kapcsolódó cikkek: