Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Mi a teendő ázott készülékek esetén? Az iCentrum elmondja!

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Blog > Mi a teendő ázott készülékek esetén? Az iCentrum elmondja!
Mi a teendő ázott készülékek esetén? Az iCentrum elmondja!

Számtalan cikk, továbbá a felhasználók saját tapasztalataik alapján megírt történet és persze legenda is kering a neten.

Jelen cikkünkben szeretnénk megosztani tapasztalatainkat a kezeink között gyakran megforduló beázott iPhone-okról, illetve arról is, hogy mi történik szervizünkben a károsodott készülékekkel. És már az elején fontos leszögeznünk, hogy egyik iPhone sem vízálló, még az iPhone X sem, csakis cseppálló, ugyanis IP67-es tanúsítvánnyal rendelkezik.

 

Mikor beszélünk beázásról? Hogyan ázhat be egy telefon?

Gyakran előforduló beázási tényező a folyadékba esett, alámerülő készülék. Sokszor emlegetett példák erre a fürdőkádba/wc-be ejtett telefon, vagy amikor a nadrágzsebben felejtett iPhone a mosógépben végzi egy-egy mosás alkalmával, illetve nyári napokon tavakban/medencékbe merülő készülékek. Ezekben az esetekben egyértelmű, hogy érintkeztek folyadékkal, vízzel, és a dock csatlakozón, hangszórókon stb. keresztül a készülék belsejébe jutó nedvesség károkat okozhat, így, ha lehetőségünk van azonnal menjünk szervizbe, mielőtt komolyabb károkat okozna az ázás. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor az iPhone nem feltétlenül attól ázik be, hogy teljesen elmerül: magas páratartalmú, zárt terekben, mint például a fürdőszoba, vagy pl. télen a hidegről behozni a meleg szobába ugyanúgy ártalmas lehet, mert a lecsapódó pára hasonlóképpen beszivároghat a telefon belsejébe, mint amikor a készülék egy kád fürdővízbe esik.

Milyen károkat tud okozni a nedvesség egy iPhone belsejében?

A legnagyobb probléma az egésszel, hogy a víz, ha nem desztillált, alapvetően vezető tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát ha egy működő telefon belsejébe vezető folyadék kerül, ott rögtön rövidzárlatot tud képezni az egyes elemi alkatrészek között, ami végzetes problémákat okozhat. Ha szerencsénk van, és a készülékünk bekapcsol és működik beázás után, akkor sem örülhetünk igazán, mert a készülék belsejében a folyadék a fém felületekkel érintkezve reakcióba lép, és korróziós folyamatokat indít el. Az oxidáció mértékétől függően változhat az egyes alkatrészek ellenállása, vezetőképessége, aminek következtében megváltozhat az áramkörben folyó áram erőssége, és ez tönkreteheti az adott IC-t. Ha használjuk a készüléket beázás után, az csak felgyorsítja a folyamatot. Fontos megjegyezni, hogy ázott készülékek esetén nem tudunk általánosítani, mivel minden eset egyedi, nem tudjuk előre megjósolni, hogy a készülék javítható-e anélkül, hogy elvégezzük a szükséges ultrahangos tisztítást, kicseréljük a károsodott alkatrészeket, és alaposan leteszteljük az iPhone-t.

Mi a teendő, ha beázott az iPhone?

Az első és legfontosabb, hogy a beázás után lehetőleg azonnal (amennyiben nem kapcsolt ki magától a telefon) áramtalanítsuk a készüléket úgy, hogy kikapcsoljuk és eltávolítjuk az akkumulátort. Természetesen ez az iPhone-ok esetében ez egy laikus számára nem egy egyszerű feladat; kell hozzá egy speciális csavarhúzó, és egy a képernyő kipattintására alkalmas eszköz.

Ugyancsak nagyobb esélyünk van, hogy túlélje az iPhone, ha egyáltalán nem dugjuk töltőre addig, amíg teljesen biztosak nem vagyunk benne, hogy a folyadék már semmilyen formában nincs jelen a készülék belsejében.

Próbálkozhatunk házi praktikákkal is, melyekből rengeteg található meg a neten, és speciális esetekben akár működhetnek is. Az egyik legszélesebb körben elterjedt házi praktika a telefon főzetlen rizsszemek közé helyezése. Alapvetően a rizs párátlanít, kivonja a nedvességet, és magába szívja azt (ezért is szokták sószóróba tenni), ennek ellenére tapasztalataink azt mutatják, hogy sajnos a rizs nem csak a készülékben lévő nedvességet, hanem a levegő páratartalmát is magába szívja, ezzel még nedvesebb, az oxidációs folyamatokat gyorsító mikrokörnyezetet teremtve az ázott készüléknek.

Hasonlóan ismert praktika a hajszárítózás, általában azt szokták tanácsolni, hogy szedjük szét a készüléket, és hajszárítóval szárítsuk ki. Ennek a gyakorlatban az a hátránya, hogy a túlzottan meleg levegővel történő szárítás, kárt okozhat a különböző IC-kben, áramkörökben.

A harmadik – és egyben legkárosabb tévhit – a sütőben/mikróban történő kiszárítás, melyeknek egyetlen eredménnyel járhatnak, a hősokkal, ami az oxidációs folyamatokon túl gyakorlatilag másodpercekben mérhető idő alatt elpusztítja a készüléket. A fenti praktikák természetesen csak a legnépszerűbb jó tanácsok, amikkel a leggyakrabban találkozunk a neten és a hozzánk forduló ügyfelek történeteiből. Nem mondjuk, hogy egyik-másik speciális esetben nem fognak működni (a mikro/sütő kombót kivéve), de általánosságban sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezek alkalmazásával nagyban nem tudjuk visszafordítani a beázott iPhone-ok belső károsodását.

Mi az iCentrumnál ingyenes ázás tisztítást biztosítunk minden iPhone készülék esetében, így érdemes felkeresni üzletünket, segítünk a legjobb- és legköltséghatékonyabb megoldást megtalálni.

További kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségek egyikén.

iCentrum Apple Szerviz
1141 Budapest, Szugló utca 125D (Szentes-Szugló sarok)

+36303406061
info@icentrum.hu  I  www.icentrum.hu