Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Minden, amit az Apple Ring-ről tudni érdemes

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > Minden, amit az Apple Ring-ről tudni érdemes
Minden, amit az Apple Ring-ről tudni érdemes

Az Apple Watch jelentős sikerének köszönhetően egy Apple Ring is fejlesztés alatt állhat. Mindkettő ideális esetben olyan viselhető eszköz, amely a felhasználók számára egészségkövető funkciókat, valamint a szükséges információkat biztosítja anélkül, hogy feltétlenül az iPhone-jukért nyúlnának.

Bár kényelmes, hogy mindezek az adatok bármikor a csuklónkon elérhetőek, amikor csak szükségünk van rájuk, nem mindenki akar állandóan órát viselni. Vannak, akik inkább különleges alkalmakkor viselnek időmérőt, vagy egyáltalán nem akarnak órát hordani.

Jelenleg nincs életképes alternatíva, amit az Apple a felhasználóknak kínálhatna, de van egy gyakran pletykált lehetőség. Pletykák szerint egy Apple által gyártott okosgyűrű van fejlesztés alatt.

Mivel ennek a pletykált terméknek még nincs hivatalos neve, ez a cikk „Apple Ring” néven fog hivatkozni rá, követve a vállalat Apple Watch-ra vonatkozó elnevezési konvencióját.

 

Apple Ring és egyéb okosgyűrűk

The Oura Ring

 

Ahogyan az Apple Watch-hoz hasonló okosórák alapvetően egy órát jelentenek, amelybe egy rakás érzékelőt és számítási teljesítményt zsúfoltak, az Apple Ring ugyanez, csak gyűrű formájában.

A csuklón viselt órához hasonlóan az intelligens gyűrű is számos érzékelőt tartalmaz, amelyek a felhasználóval kapcsolatos különböző adatpontokat, például a pulzusszámot, a vér oxigénszintjét, a mozgást és a bőr hőmérsékletét követik nyomon. Ezek segítségével egészséggel kapcsolatos adatokat lehet gyűjteni, amelyek vezeték nélkül továbbíthatók egy közeli okostelefonra.

Az okosgyűrű azonban számos kihívást jelent az Apple és más vállalatok számára, például azt, hogy sokkal kisebb méretben kell dolgozniuk, ami korlátozza a csomagba sűríthető technológiákat. A kisebb eszköz korlátozott interakciós lehetőségeket is jelent a felhasználó számára.

Egy Apple Watch kijelzőjén megjeleníthetne egy értesítést, és haptikus visszajelzéssel enyhe rezgéssel figyelmeztethetné a felhasználót. Egy Apple Ring valószínűleg nem rendelkezik képernyővel, de a haptikus jelzések legalább jelezhetnék a felhasználónak, ha új értesítés érkezik az iPhone-jára.

 

Az Apple Ring a versenytársakkal szemben

Oura Ring Gen3 Review: Get It Together, Please | WIRED

 

Az Apple-nek két általános riválisa van az intelligens gyűrűk piacán, az egyikük általában véve nagyon közeli versenytárs.

A piacon jó ideje jelenlévő vezető okosgyűrű gyártó az Oura és terméke az Oura Ring. Az Oura 2015-ben dobta piacra viselhető termékét, amelynek fő értékesítési pontja, hogy úgy néz ki, mint egy ékszer, de érzékelőkkel van felszerelve. Képes nyomon követni a pulzusszámot, a vér oxigénszintet, a mozgást és a hőmérsékletet, amelyek mind egy dedikált alkalmazásba kerülnek.

Az Oura egyszerűen azért van előnyben, mert már olyan régóta a piacon van, és több verziót is kiadott a viselhető eszközből, míg az Apple még nem adta ki a saját termékét.

 

A másik versenytárs egy ismerős ellenfél: a Samsung.

Samsung's Galaxy Ring tease

 

A Samsung Unpacked 2024 rendezvényén, a Galaxy S24 termékcsalád bemutatóján a dél-koreai óriáscég utalt arra, hogy dolgozik a Galaxy Ring-en, egy okosgyűrűn, amelyet szerinte 2024-ben, később az év vége felé adhat ki.

A várakozásokon kívül, hogy valamilyen formában fitneszkövetéssel és gyűrű alakkal rendelkezik, a Samsung hallgatott arról, hogy a gyűrű az okosórával való együttműködésen és az alváskövetésen túl mire lesz képes.

Természetesen, amikor a Samsung megemlítette a gyűrűjét, ez arra késztette a pletykamalmot, hogy fontolóra vegye annak lehetőségét, hogy az Apple is kihozza a saját verzióját.

A harmadik említésre méltó verzió az Amazon Echo Loop, egy 2019-es gyűrű, amely korlátozott mennyiségben jelent meg. Az okostelefonhoz csatlakoztatható, fizikai visszajelzést és mikrofonokat kínált, de nem volt elég ígéretes ahhoz, hogy az Amazon folytassa a koncepciót.

 

Hamarosan jöhet az Apple Ring

Egy hónappal a Samsung januári eseménye után egy meg nem nevezett „iparági bennfentes” azt állította, hogy az Apple jelentős előrelépést tett a saját okosgyűrűjén. Miután évek óta „következetesen” okosgyűrű szabadalmakat nyújtanak be, „a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges előrehaladott fejlesztés a jelek szerint küszöbön áll” – jelezte a kiszivárogtató.

Ugyanebben a kiszivárogtatásban azt is felvetették, hogy az Apple végül egy potenciálisan jövedelmező piachoz csatlakozhat, amely állítólag a 2023-as 20 millió dollárról 2031-re 200 millió dollárra fog nőni.

A kiszivárogtatás forrása nem volt a legmegbízhatóbb, az ETNews, és még akkor is egy beazonosíthatatlan névtelen forrástól származott az információjuk. A jelentés nem ad semmilyen ütemezést sem az okosgyűrű esetleges bevezetésére, ami tovább kétségessé teszi állításait.

Február 25-én Mark Gurman saját kommentárral szolgált az Apple viselhető eszközökkel kapcsolatos helyzetéről. Az Apple Glass állítások és a beépített kamerával ellátott AirPods mellett Gurman megemlítette az okosgyűrűket is.

Az Apple verziója a jelek szerint egészségkövető funkciót fog nyújtani, írja Gurman, de figyelmeztet, hogy az eszköz „csak egy ötlet”. Bár az Apple nem fejleszti aktívan, forrásai szerint vannak emberek az Apple Parkon belül, akik támogatják a koncepciót.

 

Apple Ring szabadalmak

An Apple smart ring concept from a patent application in 2015 [USPTO]

 

Az Apple az évek során számos szabadalmat nyújtott be egy intelligens gyűrű koncepciójával kapcsolatban. Bár nehéz megmondani, hogy az Apple Ring aktív fejlesztés alatt áll-e, a több szabadalom jellemzően azt mutatja, hogy az Apple-nek régóta érdeklődése van az ötlet iránt.

Az Apple Ring-re vonatkozó legkorábbi utalások közé tartoznak a 2007-ben felvetett koncepciók, valamint egy 2013-as Apple beszállítói körút, amely utalt egy gyűrűre. Bár egyik sem szabadalmi bejelentés, legalább azt mutatják, hogy volt már gondolkodás a területen.

 

Apple Ring mint mini Apple Watch

A „Gyűrűs számítástechnikai eszközre vonatkozó eszközök és módszerek” című egyik kérelem esetében ez a szabadalom 2015 októberére nyúlik vissza, ami azt mutatja, hogy szabadalmi szempontból már több mint egy évtizede potenciális termékről van szó.

A bejelentés alapvetően egy ujjon viselt miniatűr Apple Watch-ot ír le. Bár miniatűr méretben, mégis egy miniatűr érintésre képes képernyővel, valamint számos olyan elemmel látható, amely magában az Apple Watch-ban is megtalálható.

Sőt, az Apple-nek eléggé megtetszett a miniatűr Apple Watch ötlete ahhoz, hogy ugyanerről az ötletről egy 2019-ben engedélyezett folytatási bejelentést is tett.

A 2015-ös beadványban javasolt képességek listáján szerepel a pulzusmérés és az induktív töltés, a Force Touch, a haptikus értesítésekhez szükséges Taptic Engine, valamint a gesztusbevitelhez szükséges gyorsulásmérő és giroszkóp. Ez utóbbi kettő a kézírásfelismerés lehetőségét is felvetette az ujj mozgásának megfigyelésével.

Emellett hangvezérlést, Wi-Fi és Bluetooth csatlakozást, valamint NFC-t is kínálhat. Felmerült annak lehetősége is, hogy olyan eszközöket is vezérelhet, mint például egy Apple TV vagy egy közeli Mac.

 

Gesztusok

Smart ring gestures could allow for the ultimate game of Rock, Paper, Scissors... [USPTO]

 

A kényes kis képernyő megérintésének megkerülése érdekében az Apple számos gesztusokkal kapcsolatos szabadalmat is felvett az Apple Ring-re.

A 2023 áprilisában kiadott „Skin-to-Skin Contact Detection” szabadalomban az Apple a két testrész közötti érintkezési vagy mozgási gesztusok érzékelésének többféle módját írja le. Például egy ujjhoz érő hüvelykujj, a hüvelykujj érintkezése több ujjal ugyanazon a kézen, vagy más testrészek érintése.

A gesztus végrehajtásával az elektródák érzékelhetnék a mozgást vagy a cselekvést, majd elvégezhetnék a megfelelő műveletet.

Az Apple egy 2020-as szabadalmi kérelmében egy olyan intelligens gyűrű ötletét vetette fel, amely ultraszéles sávú technológiát használ az olyan eszköz érzékelésére, amellyel a felhasználó interakcióba kíván lépni. Lényegében a felhasználó a gyűrű viselése közben a kezét egy eszközre mutathatná, és az U1 chip vagy hasonló technológia segítségével a gyűrű jelezné az eszköznek, hogy a felhasználó interakcióba kíván lépni vele.

Ekkor a felhasználónak a gyűrűvel való interakciói, például bizonyos mozdulatai vagy gesztusai felhasználhatók a kívánt hardver vezérlésére.

A gyűrűkkel kissé hasonlatos, 2022-ben felbukkant szabadalomban az Apple azt is mérlegelte, hogy egy ujjon viselt eszköz hogyan kínálhatna gesztusvezérlést. Az ujj mozgatásával interakcióba lehetne lépni egy közeli kijelzővel, bár nem olyan formában, amelyet a felhasználók könnyedén állandóan viselhetnének.

A rotatable outer ring could offer an extra dimension of control [USPTO]

 

A gesztusok mellett az Apple azt is mérlegelte, hogy egy gyűrűt hogyan vezérelhetne a felhasználó, és hogyan kommunikálhatna vissza az Apple Ring.

A 2023 augusztusában kiadott „Ring input device with pressure-sensitive input” szabadalom egy olyan eszközt ír le, amely nemcsak vezérlési lehetőséget adhatna a felhasználónak, hanem eseményekről is értesíthetné őt.

Az Apple szabadalma szerint a vezérléshez és a bevitelhez egy forgó külső sávot használnak egy álló belső sáv körül. A belső sáv érintkezésben maradna a felhasználó ujjával. A külső gyűrű forgatásával az ujj körül, hasonlóan a nagy digitális koronához, lehet váltani az opciók között, vagy egy csúszóskálán beállítani a beállításokat, például a hangerőt.

 

Apple Vision Pro

An expandable smart ring with a sheathe [USPTO]

 

Több szabadalom is javasolta az Apple Ring használatát más hardverek vezérlésére, ami hasznos lehet az olyan új eszközöknél, mint az Apple Vision Pro. A headset nem tartalmaz kontrollereket, de elképzelhető, hogy egy gyűrűszerű eszköz segíthet a kézfelismerő képességek továbbfejlesztésében.

Ez talán nincs is olyan messze a megvalósulástól, hiszen egy 2020 novemberi szabadalom utal egy „viselhető elektronikus eszközre, amely úgy van konfigurálva, hogy a felhasználó ujján viselhető legyen”, megemlít egy „fejre szerelhető eszközt, amely egy, a felhasználó által látható kijelzőt tartalmaz”, amelyet egy intelligens gyűrűvel lehetne vezérelni.

Ez a bejegyzés egy szokatlan gyűrűt említ, amelynek hüvelyes eleme az ujjhegy felé nyúlik. A tok elméletileg lehetővé tenné az ujjhajlat mozgásának mérését.

A gyűrű egy érzékelővel és vizuális jelöléssel is rendelkezne, amely segítené a headset-et a pozíció és a mozgások érzékelésében.

 

Ti mit gondoltok az Apple Ring-ről? Szívesen kipróbálnátok? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás – Appleinsider