Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

iPhone 16 – két új gomb, és frissített kamera dizájn

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > iPhone 16 – két új gomb, és frissített kamera dizájn
iPhone 16 – két új gomb, és frissített kamera dizájn

Az iPhone 15 megjelenésével az Apple olyan dizájnváltozásokat vezetett be, mint az ívelt keret és a matt üveg hátlap. A MacRumors által megszerzett információk arra utalnak, hogy az Apple következő generációs iPhone 16 készüléke ezekre a frissítésekre épül majd a gombok és a kamera elrendezésének módosításával.

iPhone 16 Mock Back 1

 

Megtudtunk pár részletet az iPhone 16 korai előszériás terveiről, beleértve az Apple által eddig számításba vett változatok. Ezek az információk a tervezési folyamat korai szakaszából származnak, így érdemes őket fenntartással kezelni, viszont jó támpontot adhatnak arra, hogy mire számíthatunk az iPhone 16-tól, vagy DeLoreantól, ahogy az Apple mérnökei belsőleg nevezik.

A MacRumors renderein láthatjuk, hogyan nézhet ki az iPhone 16 az Apple belső tervei alapján, egészen a pontos színekig, amelyeket a vállalat a teszteléshez használ. A sárga színnel renderelt iPhone a legkorábbi ismert gombdizájnnal rendelkezik, Művelet gomb, egységesített hangerőszabályzó gomb és iPhone X-stílusú kamerakialakítással. A rózsaszínben pompázó iPhone egy Művelet gomb és különálló mechanikus hangerőgombok, míg az éjfélben pompázó iPhone a nagyobb Művelet gomb és az új „Capture” (felvétel) gomb. A fekete színben renderelt iPhone az a dizájn, amire jelenleg számítunk.

Az iPhone 16 tervezési folyamatának részeként az Apple több prototípust is tesztelt. Bár ezek első pillantásra hasonlónak tűnnek, számos különbség van köztük.

iPhone 16 Mock Cameras 1

 

A legszembetűnőbb változás az új függőleges kameraelrendezés. Elődjével ellentétben az iPhone 16 függőlegesen elhelyezett hátsó kamerákkal rendelkezik majd, így a telefon könnyen felismerhető lesz, nem fogjuk összetéveszteni a tavalyi modellel. Míg a hátsó kamerák függőleges elrendezése eddig állandó maradt a különböző fejlesztési fázisokban, az Apple két különböző kamerastílus kialakítását fontolgatja:

  • A két kamera lencséje egymás fölött helyezkedik el
  • iPhone X-típusú kialakítás, egyetlen pillér alakú burkolattal

Az iPhone 15-höz képest a vaku helye mindkét kialakításnál azonos, ami arra utal, hogy az Apple nem tervezi a vaku pozíciójának megváltoztatását. Bár mindkét dizájnt megfontolták, az iPhone 12-höz hasonló, két különálló lencsével rendelkező kameraelrendezést több alkalommal használták az Apple prototípus egységein.

iPhone 16 Mock Left

 

Az iPhone 16 legkorábbi ismert prototípusai egy egy darabból álló, kapacitív hangerőszabályzó gombot tartalmaztak, amelyet a mára már törölt Bongo projekt részeként fejlesztettek ki, és eredetileg az iPhone 15 Pro-val együtt akarták kiadni. Az egy darabból álló gomb haptikus visszajelzést biztosított volna a felhasználóknak, a mechanikus helyett, de az év elején a megoldatlan technikai problémák miatt elvetették. A Bongo projekt törlése után az Apple az iPhone 16 esetében visszatért a mechanikus gombokhoz.

Az Művelet gomb szintén az iPhone 15 Pro modellből öröklődött. Az, hogy ezt a gombot már ilyen korán láthatjuk, arra utal, hogy az Apple tavaly úgy döntött, hogy fokozatosan kivezeti a némító csúszkát, és azt tervezi, hogy a Művelet gombot az egész iPhone 16 vonalon egységesíti. A Művelet gomb mérete a különböző konfigurációkban változott. Néhány dizájn és prototípus lényegesen nagyobb Művelet gombot tartalmaz, amely a Project Atlas részeként jött létre annak érdekében, hogy a gombot mechanikusról kapacitívra cseréljék. A jelek viszont szerencsére egy kapacitív gombra utalnak.

iPhone 16 Mock Right

 

Az Apple egy új gombbal is kísérletezik az iPhone 16 jobb oldalán. Amint azt a MacRumors már szeptemberben jelezte, az iPhone 16 várhatóan egy teljesen új kapacitív „Capture” (felvétel) gombot tartalmaz majd, amelyet Project Nova kódnéven fejlesztettek ki. A forrásokból származó információk szerint ez a gomb nyomásérzékelővel is rendelkezik majd. A gomb az Amerikában értékesített iPhone modellek mmhullámhosszú 5G kivágása helyén található, így az iPhone 16 esetében ez az antenna a készülék bal oldalára kerülhet majd.

Bár úgy tűnik, hogy egy új gombot kapunk, az Apple készített egy alternatív modellt, amely nem kapott ilyen„Capture” (felvétel) gombot, amelyhez visszatérhet, ha a gomb fejlesztése során hardveres problémák merülnek fel. Az iPhone 16 előlapja nem kapott észrevehető változásokat, és továbbra is a Dynamic Island-et használja. Az iPhone 15-höz hasonlóan az iPhone 16 is USB-C portot kap majd a készülék alján.

iPhone 16 Mock Front 1

 

Ami a színeket illeti, a korai prototípusokat három színben látták: sárga, rózsaszín és éjfekete, míg egy másik dokumentáció szerint egy ponton más, eredetileg az iPhone 15 számára kifejlesztett színválasztékokat is használtak a teszteléshez.

 

Összefoglalva, bár az iPhone 16 háza nem fog jelentősen megváltozni, a következő kulcsfontosságú frissítéseket minden bizonnyal megkapja majd:

  • Függőleges kameraelrendezés, valószínűleg az iPhone 12-hez hasonlóan.
  • Új kapacitív „Capture” (felvétel) gomb
  • Kapacitív Művelet gomb

Már ennyire korán a fejlesztési szakaszban is láthatjuk az iPhone 16 korai terveit, de a többféle hardverkonfiguráció arra utal, hogy az Apple tervei még nem véglegesek. Az iPhone 16 még messze van a megjelenéstől, és további változtatások mindig lehetségesek.

Ti mit gondoltok az iPhone 16-ról, szerintetek mik lesznek a legnagyobb újdonságok, amikkel előrukkol majd az Apple? Írjátok meg nekünk kommentben!