Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

iOS 18 – új funkciók, megjelenés, minden, amit eddig tudunk

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > iOS 18 – új funkciók, megjelenés, minden, amit eddig tudunk
iOS 18 – új funkciók, megjelenés, minden, amit eddig tudunk

Belsős információk szerint az iOS 18 nem lesz egy szokványos frissítés. Ez azonban jót jelent, hiszen az elmúlt évek frissítéseit közel sem nevezném nagy újításnak. Hasznos és jó funkciókat kaptunk, viszont az iOS 17 sem volt egy igazán emlékezetes pont az Apple életében. Az utolsó frissítés, ahol egy igazán nagy vizuális változáson ment át az iPhone operációs rendszere, az iOS 7 volt, ami 10 éve jelent meg, 2023 szeptember 18-án.

iPhone 5s iOS 7 Default Wallpaper Images Collection Free Download

 

Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt mondta, hogy az új iOS egy nagyobb frissítés lesz, ami végre lényegesebb vizuális elemeket is tartalmaz majd. Ez többek között azért is lesz, mivel az iPhone 16 széria nem fog nagy újdonságokat tartalmazni hardveresen, így a cég ezt megpróbálja majd szoftveresen kompenzálni. Hiszen az idei iPhone 15 új kamerái, az USB-C port, és a Pro modellek titánium háza után nehéz lesz igazán nagyot villantani.

 

„Az Apple az iOS 18-tól várja majd, hogy meggyőzze az embereket egy új iPhone vásárlásáról.”

Mark Gurman, Bloomberg

 

A fő csapás ehhez az AI (mesterséges intelligencia) lesz, ami kiemelt szerepet kap majd ebben a frissítésben. Idén a csapból is a mesterséges intelligencia folyik, és ezt sok gyártó meglovagolta, akár a Microsoft, vagy éppen a Google is az Androiddal, és a Pixel telefonokkal. Ezzel szemben az Apple harmatgyenge próbálkozásokat tett csak ezen a téren, az iOS 17-ben, amit ki lehet emelni az csupán csak a jobb autocorrect (szöveg javítás), és ezzel ki is fújt a dolog. Reméljük az új verzióban már kulcs szerepet fog játszani ez, egy szokásos Almás csavarral.

Időzítés tekintetében egészen biztosan tudhatjuk, hogy mikor számítsunk az iOS 18 bemutatkozására. Ez nem más lesz, mint a 2024-es WWDC, aminek még nincsen pontosan kitűzött dátuma, azonban legtöbbször június elején szokott lenni, ahol az iOS mellett bemutatkozik az új iPadOS, WatchOS és MacOS. A béta ezután egyből elérhető is lesz, majd nyáron lezajlanak a bug fixek, szeptemberben pedig az új iPhone-ok mellett publikusan is megjelenik az új iOS.

Apple Rumored to Follow ChatGPT With Generative AI Features on iPhone as Soon as iOS 18 - MacRumors

 

Támogatott eszközök

Egyelőre még nincsen hivatalos lista arról, hogy mely telefonok kaphatják majd meg az iOS 18-at, azonban a korábbi adatokból nagyon pontosan meg tudjuk jósolni, hogy mire számíthatunk majd. Idén az iOS 17 például már nem támogatta az iPhone 8 és iPhone 8 Plus-t, valamint az iPhone X-et. Ez pedig megfelel az Apple körülbelül 5 éves szoftvertámogatási csomagjával.

Amennyiben ez így folytatódik, úgy jövőre újabb eszközök kerülhetnek vágóhídra, név szerint az iPhone XS, iPhone XS Max, és az iPhone XR, amik már valószínűleg nem kapják meg az új iOS frissítést. A támogatott eszközök listáját az Apple mindig a WWDC után jelenti be, ekkor lehetünk majd csak teljesen biztosak abban, hogy a készülékünk támogatott-e.

 

Új funkciók

Konkrétumokról még túl korai lenne beszélni, viszont az irányok már abszolút tiszták, az Apple mindenképpen a mesterséges intelligencia vonalat szeretné erősíteni, emellett nagy szerepet kap majd az RCS és a külső alkalmazás áruházak támogatása.

A kék és zöld buborékok harca annyira nem erős itt Európában, azonban még így is örülni fogunk az RCS támogatásnak, ami az SMS, és MMS-t fogja majd felváltani. Ennek köszönhetően internetkapcsolattal, már nem csak Android és Android telefonok között lesz majd lehetséges a kommunikáció, hanem Android és iOS eszközök között. Itt ugyanúgy megmarad majd a zöld buborék, viszont kapunk majd visszajelzést arról, ha a másik elolvasta az üzenetünket, vagy éppen gépel, illetve az elküldött képes is nagyobbak lesznek, mint 144p.

Apple confirms the iPhone will support RCS in 2024 - HardwareZone.com.sg

 

Előbbi, illetve a külsős alkalmazás áruházak telepítése is az EU-nak köszönhető, ugyanis ők presszionálták az Apple-t arra, hogy nyissák meg a képzeletbeli kapukat, a szabad verseny erősítése érdekében. Így sok cégnek nem kell majd 30%-os jutalékot fizetni az Apple-nek, illetve könnyebben elérhetnek majd többszáz millió új felhasználót. Többek között újra elérhető lesz majd a Fortnite, az Epic Games Store-on keresztül, aminek biztos rengetegen fognak örülni.

Emellett persze kockázatai is vannak ennek a lépésnek, hiszen az Apple App Store többszöri átvilágítást végez az alkalmazásokon, amik felkerülnek a platformra, így könnyen elkerülhetőek a vírusok, egy harmadik féltől származó alkalmazásáruházban viszont lehet, hogy lazább a biztonsági protokoll. Persze nyugodtak lehetünk, hiszen az iOS fixen figyelmeztetni fog majd minket, hogy biztonsági kockázatnak tesszük ki a telefonunkat.

Apple Hub on X: "Apple will finally allow for sideloading apps in iOS 17 to comply with EU regulations This would allow users to download apps outside of the App Store and

 

Idén rengeteg AI alapú szolgáltatás jelent meg kezdve az OpenAI ChatGPT-jével, vagy beszélhetünk a Google Bard-ról, esetleg a Microsoft Copilot-ről, mind-mind hasznos kiegészítők, az Apple oldaláról azonban semmi.

A The Information értesülései szerint ez az új mesterséges intelligencia egy okosabb Siri formájában is megtestesülhetne. Így a felhasználók automatizálhatnának többlépéses parancsokat egyszerű hangirányítással. Jeff Pu szerint az Apple ezen felül egy AI chatbot-ot is tervez bemutatni, 2024 végén, amihez nagy AI szervereket épít majd, a nagy számítási teljesítmény kiszolgálása érdekében. Ez az időzítés pedig pariban van az iOS 18, és iPhone 16 megjelenésével.

Integrate ChatGPT into Siri to make your Apple voice assistant 100x smarter - Yanko Design

 

Az iPhone 16 számára ez különösen nagy dolog lesz, ugyanis az Apple LLM-ek (nagy nyelvi modell) használatát is igénybe fogja venni Siri fejlesztéséhez. Ez a jelenlegi iPhone-ok esetében azt jelentheti majd, hogy az AI funkciók felhő alapúan zajlanak majd, míg az iPhone 16 modellek esetében a számítás magán az eszközön történhet, ami meggyorsítja majd a válaszidőt. Ez azért is lesz nagyon előnyös, hiszen az adataink így nem fogják elhagynia telefonunkat, köszönhetően az új A18-as (Pro) processzornak.

Nem is kérdés, hogy az iOS 18 egy nagy frissítés lesz, mind funkciók terén, mind pedig külső megjelenés szempontjából. Ti melyik funkciókat várjátok a legjobban? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: tom’s guide