Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Baljós hírek az Apple Vision Pro háza tájékáról

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > Baljós hírek az Apple Vision Pro háza tájékáról
Baljós hírek az Apple Vision Pro háza tájékáról

Az Apple idén júniusban ledobta az atomot, amikor bemutatta az AR/VR headset-jét, ami szinte minden frontos kenterbe veri a konkurenciát. Viszont ahogy közeledünk 2024-hez, még mindig nem kaptunk pontosabb megjelenési dátumot, mint a „jövő év eleje”.

Apple Vision Pro expected release date: When is the headset coming out?

 

További kérdéseket vet fel az is, hogy miért nem láthattuk eddig egyik Apple vezetőt sem, a headset-tel a fejükön, még magát Tim Cook-ot sem, a cég vezérigazgatóját. Ez azért is érdekes, hiszen, ha van egy termékünk, amiben hiszünk, akkor igenis meg kéne mutatni, hogy ezt élvezetes használni. Ennek pedig egy igen komoly és elkeserítő oka van.

Apple working on a cheaper Vision Pro headset, expected to launch by late 2025 - India Today

 

Ez nem más, mint hogy az eszköz fő komponensei még nem működnek, mint például az előlapi kijelző, ami a viselő szemeit, és azok mozgását hivatott mutatni. Ez ráadásul az Apple egyik igazi megkülönböztető jelzője, hiszen senki más nem csinált eddig ilyet. Ez közelebb hivatott hozni a technológiát hozzánk, hogy azt még természetesebbnek és emberközelibbnek érezzük, ne pedig „műnek”. Hiszen így nem egy embert fogunk látni, egy „dobozzal a fején”, hanem egy embert, és a teljes arcát.

EyeSight on Apple Vision Pro makes wearing a headset slightly more human | TechCrunch

 

A másik probléma, ami többször is előjött, Mark Gurman, a Bloomberg újságírója is beszélt róla, a súly, ami nem kevés. Akiknek volt szerencséjük hordani az eszközt, kicsivel több mint fél kilóra becsülték. Ez nem tűnhet soknak, viszont, ha ezt a fejünkön kell hordani, akár több óráig is, akkor megváltozik a helyzet. A durva az egészben pedig az, hogy a Vision Pro akkumulátora nem is az eszközben kapott helyet, hanem egy külső akkumulátorban, amit egy kábelen keresztül a zsebünkbe tehetünk. Így képzelhetjük mekkora lenne ez a súly, ha az akkumulátor is a headset-ben kapott volna helyet.

Ez a két probléma azért is égető, mivel ezeket nem lehet utólag megoldani, ez nem szoftver, hogy kiadjunk rá egy frissítést, ez olyan lesz 3 év múlva is, mint amilyen a megjelenés napján.

Apple Vision Pro rumored 'Magic Battery' is anything but magical — here's why | Tom's Guide

A másik oldalon ott van a szoftver, ami szintén ígéretesnek tűnik, azonban itt sem annyira rózsás a helyzet. A Vision Pro többek között támogatja majd a MacBook-unkat, a Magic Keyboard-ot, Trackpad-et, és a Magic Mouse-t is, ami zseniális, hiszen így nem a levegőben kell majd gépelnünk, hanem valódi billentyűket tudunk majd leütni. Több jelentés szerint viszont a Magic Mouse nem fogja támogatni a megjelenés napján a headset-et, erre ugyanis még várni kell.

Emellett Siri sem teljesít jól annyira, ugyanis a kiküldött fejlesztői csomagokban érkező Vision Pro eszközökön nincs is aktiválva, ami már önmagában beszédes.

Apple Vision Pro, Your Biggest Questions Answered

Szerencsére itt véget is érnek a rossz híreink, most pár örömteli újdonság következik. Többek között a kisegítő lehetőségekben megjelent egy új funkció, ami lehetővé teszi, hogy egy vonal húzódjon a kezünktől kiindulva egészen a virtuális megjelenítőig, ezzel is segítve a menüben való navigálást.

 

Emellett letisztultabb ikonokat is kapunk, a menü már jelzi számunkra az éppen aktuális Wi-Fi státuszunkat, illetve végre aktiválták az AppStore-it is a VisionOS bétájában. Emellett megtalálták az első játékot is, aminek annyi a célja, hogy borús felhőknek dobjuk fel a kedvét, úgy, hogy szívet  formázva a kezünkből lelőjük őket egy adag szivárvánnyal. Emellett persze hasznosabb alkalmazások is jelentek már meg, amik nem csupán a szórakoztató faktorra lőnek.

 

Még bíztatóbb, és szebb lépés az amerikai cég részéről az, hogy a Vision Pro-t akár mentális problémák diagnosztizálására és kezelésére is használhatják majd. Többek között a háborús veteránok PTSD (poszt traumatikus stressz szindróma) problémáit is kezelni tudja majd a VisionOS, ami igazán lenyűgöző. Itt egy virtuális, vagy félig virtuális környezetben mutathatnak olyan tartalmakat a páciensnek, ami segít feldolgozni a történteket, mindezt természetesen egy terapeuta jelenlétében.

Emellett a Good Morning America újságírójának volt szerencséje kipróbálni az Apple meditációs alkalmazását, ami elmondása szerint olyan élményt nyújtott számára, amit a meditáció önmagában soha. Ez pedig azért is nagy szó, hiszen a hölgy rendszeresen meditál, nem ez volt az első alkalma.