Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Megjelent a frissített iMac, de az örömünk nem felhőtlen

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple hírek > Megjelent a frissített iMac, de az örömünk nem felhőtlen
Megjelent a frissített iMac, de az örömünk nem felhőtlen

Jól sikerült a gép, de nem feltétlenül éri meg most beruházni rá – elmondjuk, miért.

Az újdonságok

A napokban megjelent a 27 hüvelykes iMac frissítése, ami erősebb hardverrel, de továbbra is régi dizájnnal került piacra. A gép mostantól 10-ik generációs Intel processzorokkal, az alapmodellben is SSD tárolókkal, fullHD-s webkamerával és opcionálisan nanotexturált, matt kijelzővel érkezik, amivel az Apple szinte minden fronton felkészítette a gépet a 2020-as és 2021-es modellévre – de erről még később. A processzorok közül választható 6, 8 és 10 magos verzió is, a RAM-ot akár brutális 128 gigáig fel lehet húzni az Apple konfigurátorában. A végre 1080p-s webkamera mellé az iMacbe bekerült 16 hüvelykes MacBook Prók “stúdióminőségű” mikrofonrendszere is, ami így már tökéletesen megfelel az idei standardoknak. A kijelző pedig megkapta a TrueTone adaptív színbalansz funciót is, amivel ismét csak jobb lesz a felhasználói élmény – és ugyanez igaz a rendelhető nanotexturált üvegre is, amellyel először a Pro Display XDR-ban találkozhattunk, és a legfényesebb ablak előtt is lehetővé teszi a munkát. 

Ha az Apple bepótolt minden hiányosságot, miért nem érdemes most frissíteni?

Nos, az a helyzet, hogy a jobb hardver sem tudja elvonni a figyelmet arról, hogy az iMac még mindig az oly régóta (egészen pontosan nyolc éve) ismert dizájnnal jelent meg, a cupertinóiak egy árva vonalat sem változtattak meg rajta. Maradtak a hatalmas keretek és a komikusan nagy ‘toka’, a régi portok, minden. Lássuk be, ma már a kerettelen kijelzők és letisztult dizájnok korszakát éljük, az iMac 2012-es formaterve egyszerűen elavult. Éppen ezért hosszú ideje lehet már tudni különböző elemzőktől és pletykákból, hogy az Apple nagy valószínűséggel nemsokára átszabja majd az asztali gépének kinézetét – már csak az a kérdés, hogy mikor. Praktikus lenne olyankor csinálniuk, amikor valami mást is változtatnak a gépen, hogy ne kelljen többször újratervezni, gyártani, bemutatni és forgalomba helyezni. Összekötni egy belső frissítéssel, amire ha ráhúzzák az új külsőt, akkor a felhasználók megőrülnének érte, és vinnék, mint a cukrot. 

Ilyen is lehetne az iPad Pro által inspirált iMac

És micsoda meglepetés, ezt a belső frissítést már be is jelentették, ugyanis az iMac nemsokára megkapja az Apple Silicont, a cég saját architektúrájú chipjeit. Brutális teljesítményt ígérnek, ehhez pedig tökéletesen passzolna egy új dizájn is – és ezzel elérkeztünk az indokhoz, hogy miért nem tudjuk őszinte szívvel ajánlani a frissített iMacet. Az Apple még idén megkezdi az Apple Siliconos, brutálgyors modellek forgalmazását, ami mellé még egy új kinézet is dukálhat, emiatt pedig nem tűnik bölcs döntésnek a jelenlegi iMac megvétele. Ráadásul az is biztos, hogy az Apple egy idő után a saját chipjeivel ellátott gépeket fogja jobban (vagy kizárólag) támogatni, így egy kis türelemmel egy gyorsabb, hosszabb ideig használható gépet vehet meg az ember, a frissített kinézet ígéretéről nem is beszélve. 

Kapcsolódó cikkek: