Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Retro-futurisztikus koncepcióképeken találkoznak a múlt és a jelen Macjei

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Blog > Retro-futurisztikus koncepcióképeken találkoznak a múlt és a jelen Macjei
Retro-futurisztikus koncepcióképeken találkoznak a múlt és a jelen Macjei

Sokan vesztek már el régi Apple számítógépek világában, nem is véletlenül: az Apple régen is gyönyörű és érdekes termékeket gyárott, amiket naphosszat el lehet tanulmányozni. Ráadásul nem csak egy réteg ismeri őket, hanem a köztudatba is beleivódtak: mindenki felismeri a legendás Macintosh SE/30-at és az Extended Keyboardot. 

Jóval kevesebben ismernék fel a Macintosh Quadra 950 Prót, vagy az Apple Overextended Keyboardot. Ez azért lehet, mert egy Dana Sibera nevű dizájner fejéből pattantak ki, aki imádja a retró tech-et és a modern tech-et is, ráadásul a Photoshopban is otthonosan mozog.

“Volt egy pont, amikor majdnem elértem a 100-at, de azóta lecsökkentettem a gyűjteményemet 50, vagy talán 60 darabra. Talán kicsit többre.”

Dana Ausztráliában él, és hobbiból régi Maceket gyűjtöget. 15 évig használt egy Commodore gépet, aztán egyszer a kezébe került egy Power Macintosh 8100, és azóta egyszer sem nézett vissza. 

Dana Twitteren publikálja, ha elszabadul a képzelőereje, “agymenései” pedig egyre növekvő, igencsak lelkes követőtábort szereztek maguknak. A képeken a múlt és a jelen keveredik össze, itt az első Mac Mini még bézs színű volt, az iMacet CTR kijezővel szerelték, a Mac Prón pedig már 30 éve megjelentek a furcsa kivágások. 

Dana – állítása szerint – próbálkozott a szatíraírással is, de furcsa stílusát nem mindig kapta el a közönség, így inkább vizuális területre váltott. A Photoshopjai feje tetejére állítják azt, amit ismerünk, de mégis nosztalgiát keltenek: a múlt és jelen lehető legkevésbé praktikus formába való mixelése bemutatja, mekkora szívás volt a régi gépeket használni, közben mégis viccesen hat, hiszen semmi értelme. Jó is lett volna egy külön PowerPod a Photoshopos eszköztárnak, nemde? 

“A képek készítése egyfajta meditáció számomra, teljesen el tudok veszni a folyamatban. Néha csak azért kezdek el valamit, mert tudom, hogyan fogom tudni elkészíteni Photoshopban, máskor képekről inspirálódok, vagy visszagondolok a 80-as és 90-es évek béna személyi számítógépeire, amikor a gyártók még a legőrültebb ötletekkel kísérleteztek. Akkor még el is készülhetett volna egy-kettő a kreálmányaim közül…”

“Szerintem éppen ezért szeretik olyan sokan a munkáimat. Azokban az emberekben, akik átélték a technológia ezen korszakát, felidéződik egy kicsit, mennyire agyament volt a mai standardokhoz képest. Ha pedig nem élték át, akkor is látják a régi képeket, és hasonlóságokat a munkáimmal: akár még meg is valósulhattak volna.”

Dana Sibera Twitteren

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: