Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Akár jövőre jöhetnek az 5G-vel felszerelt MacBookok

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple pletykák > Akár jövőre jöhetnek az 5G-vel felszerelt MacBookok
Akár jövőre jöhetnek az 5G-vel felszerelt MacBookok

A pletyka szerint 2020-tól az Apple laptopjai is képesek lesznek majd csatlakozni a villámgyors 5G hálózatokhoz – hogy ez milyen módon tudja segíteni a felhasználókat, azt majd meglátjuk.

A tajvani Digitimes szerint az Apple-nek eszében sincs kimaradni az 5G buliból: állításuk szerint 2020 második felében 5G-kompatibilis MacBookok érkeznek, amik kerámia antennáikon keresztül ki tudják majd használni a villámgyors mobilnet előnyeit. Hogy miért is kerámia? A forrás szerint az Apple azért hagyja majd el a hagyományos, fémből készült antennákat, mert a kerámia sokkal gyorsabb átviteli sebességet és jobb kapcsolati erősséget tesz lehetővé, ami még tovább gyorsítaná  az amúgy is villámgyors 5G-t – a Digitimes szerint az anyagválasztás akár megduplázhatja azt, amire a hálózat alapból képes. Nagyon jól hangzik, de van egy kis gond: a kerámia alkatrészek egészen pontosan hatszor annyiba kerülnek, mint hagyományos, fémből készült társaik. Az Apple „méregdrága és prémium” megítélése még így is lehetővé tenné, hogy rábólintsanak az újfajta antennára, de a döntés valószínűleg rendesen meglátszana az árcédulán. Ha egy kevésbé prémium márkaként megítélt cég, mondjuk a Samsung vagy a Xiaomi tenne ugyanígy, az antenna ára miatt elkért extra pénz komoly elégedetlenséget váltana ki a felhasználóikból.

Az 5G-vel szerelt MacBook termékvonalat 2020 végére ígéri a Digitimes, az azonban egyáltalán nem tiszta, hogy a Pro, az Air, esetleg mindkét típus megkapja-e a funkciót. Az opcionalitás kérdése is fennáll: simán lehet, hogy csak konfigurálható extraként jelenik majd meg az 5G támogatás, így megmaradhatnának az „olcsóbb” opciók is – tulajdonképpen azok, amiket manapság is megrendelhetünk. A 2020-as indulást azonban egyáltalán nem szabad készpénznek venni: még ha tényleg kísérletezik is az Apple az 5G laptopokba integrálásával, a jövőre piacra dobott megoldás nagyon korainak tűnik. Más források szerint 2020-ra még éppen csak az iPhone-ok lesznek képesek 5G-t használni, az Apple pedig híres arról, hogy inkább ül még egy kis időt egy-egy funkción, csak hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudja hozni. Így vagy úgy, kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő a MacBooknak.

A MacBook Pro-vonal egyébként már 2019-ben is frissülésre készül: már szinte teljesen biztos, hogy az Apple boszorkánykonyháinak mélyén lassan elkészül egy átdizájnolt, 16 hüvelykes kijelzővel szerelt laptop. A gép paneljét szegélyező keretek még a mostani modelleken látottaknál is vékonyabbak lesznek, így lehetséges az, hogy a 16 hüvelykes modell pontosan ugyanannyi helyet fog foglalni, mint a jelenleg piacon lévő, 15 hüvelykes kivitel. Az új gép a pletykák szerint egy új billentyűzet mechanizmust is kapni fog, ami elméletben a 2016 előtti MacBookok billentyűzetéhez hasonlóan ’ollós’ szerkezetű lesz, csak éppen egy frissített és újratervezett kivitelben. A billentyűzet kritikus pont az Apple jövőbeli laptopjaival kapcsolatban, hiszen a 2015-ben debütált, és azóta minden modellre kiterjesztett ’pillangó-mechanizmus’ hírhedten megbízhatatlan, ráadásul igencsak vitatott volt a felhasználók körében a minimális mozgástere miatt.

A pillangós billentyűknek azonban tényleg a megbízhatatlansága volt az igazi hibája: statisztikák szerint minden második MacBook billentyűzete tönkre fog menni valamikor élettartama során, attól függetlenül, hogy négyszer is fejlesztettek a billentyűk kialakításán. Az ősszel megjelenő MacBook Próval azonban leáldozhat a híres-hírhedt pillangós kapcsolók csillaga.

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: