Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Itt az újabb bizonyíték, miért nem szabad otthon bütykölni a tönkrement akkumulátorú Apple-termékeket

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Blog > Itt az újabb bizonyíték, miért nem szabad otthon bütykölni a tönkrement akkumulátorú Apple-termékeket
Itt az újabb bizonyíték, miért nem szabad otthon bütykölni a tönkrement akkumulátorú Apple-termékeket

Az internetre kikerült videóban ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy egyáltalán nem érdemes piszkálni egy meghibásodott aksijú iPhone-t – nem is csoda, hogy az Apple is szigorúan tiltja az akkumulátorok csináld-magad mókolását.

Az interneten fellelhető elképesztő mennyiségű tutorial videónak és dokumentumnak hála manapság egyre kézenfekvőbbé és népszerűbbé válik elromlott elektronikai eszközeink otthoni javítása, hiszen már a szükséges szerszámkészletet is két gombnyomással megrendelhetjük, ha javításra adjuk a fejünket. A valóság viszont kicsit bonyolultabb ennél: a méretben egyre csökkenő, de komplexitásban egyre gyarapodó kütyüket gyakran hatalmas veszélynek tesszük ki, amikor szétkapjuk őket, mivel egy rossz mozdulat, és jobb esetben csak egy-egy alkatrész, rosszabb esetben az egész kóceráj repülhet a kukába. Sőt, néha nem csak az eszközt, hanem magunkat és környezetünket is fenyegetjük azzal, ha szerelni kezdünk: ha feldagad az eszköz akkumulátora, akkor akár egy robbanás is simán benne van a pakliban. A szétszedés vagy az alkatrész eltávolítása közben egyszerűen olyan nagy az esély a véletlen kilyukasztásra, hogy még az Apple is szigorúan tiltja a procedúrát. Nem hiába: egy friss, Redditre feltöltött videónak hála ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen nem szabad otthon, magunknak megcsinálni.

A tryagainin47seconds néven futó felhasználó egy biztonsági kamera felvételét osztotta meg a világgal, amin kollégája éppen egy feldagadt aksijú iPhone 5s-t próbál gatyába rázni. A telefon meg hogy-hogynem, fogja magát és kigyullad. Valószínűleg az elővigyázatlan férfi kiszúrta az akkumulátort, ami ráadásul a jelek szerint utángyártott modell volt, nem is gyári.

„A telefon akkumulátorát egy másik kollégánk, az eredeti tulaj cserélte ki, ő [a pórul járt szerelő] pedig segíteni akart abban, hogy kiderítsük, mi lehet a gond vele. Amikor töltöttem az eszközt, feldagadt az akkumulátora, azért akartuk szétszedni, hogy lássuk, mi is történik igazából odabent.”

Miután az akku kigyulladt, a férfi rá is tapos, hogy eloltsa a lángokat, ami ismét csak hatalmas felelőtlenség, bár ezt ő valószínűleg nem tudta. A lítium-ionos energiatárolók nagyon hevesen, elképesztően magas hőfokon égnek, így simán átégetik az ember cipőjét – bár szerencsére esetünkben erre nem került sor. Igazából nem is érdemes megpróbálni eloltani, hiszen az ilyen típusú tüzek nagyon rövid életűek, valószínűleg sokkal gyorsabban kiégnek, mint amilyen gyorsan a jelenlévők szakszerűen el tudnák csendesíteni a lángokat.

Erre egy másik Reddit-felhasználó is felhívta a figyelmet:

„Legközelebb semmiképp se próbáljatok meg egy lítium-ion alapú tüzet eloltani, hacsak nincs a környéken egy nagy vödör homok (bár az szintén nem oltja ki, csak elzárja a környezetében lévő éghető anyagoktól, amíg lassan áteszi magát a padlón). Semmiképp se lépjetek úgy rá, mintha egy kigyulladt papírdarabról lenne szó.

A lítium-ionos tüzek több mint 500 Celsius fokon égnek, ami nagyon-nagyon közel van ahhoz a ponthoz, ahol az alumínium olvadni kezd […], konkrétan gyorsabban keresztülégeti magát az ember cipőjén és lábán, minthogy elfogyjon a durva reakcióhoz szükséges oxigén.”

A tűzben keletkező gázok is veszélyt jelentenek, így optimális esetben egy megdagadt akkumulátor közelébe sem lenne szabad menni. A tűzeset valószínűsége pedig nagyban megnövekszik, ha ismeretlen márkáktól származó akkumulátorokat, töltőket és kábeleket használ az ember, amik gyakran nem érik el az Apple által támasztott minőségi elvárásokat, amiket a gyári és megbízható forrásból származó termékek könnyedén megugranak. Szerencsére azért az ilyen típusú tüzek elég ritkák (kivéve, ha Galaxy Note 7-et vesz az ember), a használatban lévő eszközöknek csak minimális százaléka lobban lángra. A legutolsó feljegyzett esetnél egy 11 éves kislány iPhone 6-osát emésztette fel tűz.

Még egyszer hangsúlyozom, mennyire fontos, hogy ne álljatok neki otthon bütykölni, ha bármi jele is van annak, hogy meghibásodott az akkumulátor. Sőt, úgy általában nem érdemes kitenni szeretett kütyüinket az otthoni javítás stresszének – érdemesebb egy megbízható szervíz képzett szakembereinek kezeire bízni a dolgot, akik biztos, hogy nem okoznak kárt benne.

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: