Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Jony Ive, az Apple legendás dizájnere otthagyja a céget

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Apple hírek > Jony Ive, az Apple legendás dizájnere otthagyja a céget
Jony Ive, az Apple legendás dizájnere otthagyja a céget

Ive egy saját céget alapít, és továbbra is szoros kapcsolatban áll majd a cupertinói techóriással, de soha többé nem lesz az alkalmazottja.

Sir Jony Ive, az Apple dizájnért felelős divíziójának főnöke és legfőbb dizájnere több mint 20 év munka után hivatalosan is elhagyja a céget, hogy megalapíthassa saját, önálló stúdióját. Ennek a stúdiónak az elsődleges és legfőbb megrendelője maga az Apple lesz, Ive viszont – aki eddig egyike volt a vállalat gerincéül szolgáló vezetőknek – soha többet nem lesz az alkalmazottja. Az Apple egy hivatalos közleményben jelentette be a szakember távozását, akinek új vállalata a ’LoveFrom’ nevet fogja viselni, és 2020-ra áll össze teljesen. A LoveFrom az Apple-ön kívül más kliensektől is fogad majd megbízásokat, így érdekes lesz majd látni, ahogy Jony Ive megszokott stílusa és dizájnnyelvezete más gyártók termékein is megjelenik majd.

Ive a Financial Times-nak adott interjút, ahol azt állította, hogy távozásától függetlenül aktív szerepet vállal majd az Apple életében, „még sok-sok évig”.

„Bár már nem leszek [Apple] alkalmazott, nagyon is részt fogok venni a cég munkásságában – remélhetőleg még sok-sok éven át – árulta el Sir Jonathan Ive a terveit a Financial Times-nak egy exkluzív interjúban – Számomra a jelen egy megfelelő és alkalmas időpontnak tűnik ehhez a változáshoz.”

Jony Ive távozása után a dizájncsapat élén Evans Hankey, az ipari dizájn-részleg alelnöke, illetve Alan Dyne, a felhasználói interfészek tervezéséért felelős divízió alelnöke veszi majd át a helyét. Ők Jeff Williams-nek, az ügyvezető igazgatónak felelnek majd. „Williams a kezdetektől fogva vezette az Apple Watch formatervezését, és mostantól több időt fog eltölteni a dizájnstúdióban a tervezőkkel, állítja az Apple. Marc Newson, aki 2014 óta dolgozik az Apple-nek dizájnerként, szintén elhagyja a céget, és csatlakozik Jony Ive-hoz.

Jeff Williams

Ugyanebben az interjúban Tim Cook azt nyilatkozta, hogy az Apple ugyanazzal a csapattal folytatja majd a termékek megtervezését, mint korábban, illetve továbbra is kollaborálnak majd Ive-val, így valószínűleg nem fogunk hatalmas változást tapasztalni a cég termékeinek kialakításában.

„Ugyanazzal a csapattal dolgozunk majd tovább, amivel már rég óta tesszük, és továbbra is élvezhetjük majd a Jony-val közösen végzett munkát.”

Ive szintén a Financial Times-nak árulta el, mik a tervei a LoveFrommal:

„Valami eltérőt, szokatlant alkotni nagyon könnyű. Ebben én nem vagyok érdekelt. Egyszerűen nem nyerek elég motivációt abból, ha csak eltérő vagyok a dizájnjaimmal. Engem a dolgok jobbá tétele érdekel. Az érdekel, hogy olyan termékeket tervezhessek és készíthessek, amiket a beléjük fektetett törődés határoz meg, és nem a hanyagság.”

Az új cég nevét pedig nem más, mint maga Steve Jobs inspirálta:

„Évekkel ezelőtt részt vettem egy meetingen, ahol Steve felszólalt. Azt mondta, hogy az egyik alapvető motiváció a szeretettel és törődéssel végzett munkához az, hogy így a háládat fejezed ki az emberiségnek, mint fajnak, még úgy is, hogy valószínűleg sosem találkozol majd azokkal az emberekkel, akiknek a művedet csinálod, sosem rázhatsz kezet velük. Úgy éreztem, azonosulni tudok a motivációival és mélyen megindított az üzenete. Ezért lesz az új cégem neve ’LoveFrom’ [~szeretettel]. Tömören kifejezi, miért csinálom azt, amit csinálok.”

Ive már 2015-ben visszább lépett a termékek dizájnjának frontjáról azért, hogy az új főhadiszállás, az Apple Park tervezésén és fejlesztésén dolgozhasson, 2017-ben viszont ismét visszatért a cég legprominensebb vezetői közé. Köszönünk mindent, Jony!

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: