Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Itt az összes pletyka az új iPhone XR-ről egy helyen

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Szervizes élet > Itt az összes pletyka az új iPhone XR-ről egy helyen
Itt az összes pletyka az új iPhone XR-ről egy helyen

Az olcsóbb iPhone tavaly is hatalmasat tarolt, idén miért lenne más a helyzet?

Megvan az iPhone XR? Tudod, a telefon, amit a Wall Street Journal kitartóan ‘gyengélkedőnek’ titulált, de végül az év egyik legtöbbet eladott eszközévé vált nyilvánvaló okok miatt. Igen, az a XR.

Ráadásul – micsoda meglepetés – az Apple új telefongenerációjának legolcsóbb és legszínesebb tagja utódot fog kapni. Hogy mi lesz a neve? Nem tudjuk. iPhone 11R, iPhone XR2 és még sok más elnevezés van benne a pakliban, a pontos névben viszont nem lehetünk biztosan egészen addig, amíg Tim Cook le nem rántja a leplet a telefonról a Steve Jobs Theaterben, az idei iPhone-eseményen. Pletykából azonban rengeteg van, és nem csak a névre vonatkozóan, úgyhogy most vegyük sorra, mit tudhatunk az idén érkező XR utódról.

A dizájn

A legtöbb forrás szerint az idei R-modell (és általában az iPhone termékek) követni fogják a 2018-ban bemutatott eszközök alapvető dizájnját, ami még a 2017-ben bemutatott iPhone X radikális átszabásának nyomán fogant. Megmarad a széltől-szélig húzódó kijelző, a kerekített sarok, a Liquid Retina kijelzőnek keresztelt LCD-panel, a vastagabb keretek, és a jó öreg notch. Nagy újdonságra nem igazán számíthatunk, így az átdizájnolt kinézetben reménykedőknek még várniuk kell egy kis időt (legalább másfél évet). Az újítás hiánya azért nem meglepő, az Apple szereti a lehető leghosszabb ideig kihasználni az egyszer tökélyre fejlesztett, jól bevált kialakításait. Elég csak a korábbi generációkra gondolni: az iPhone 6 kinézetét az iPhone 6s, a 7, de még a 8 is magán hordozta. Ez négy külön generáció, az iPhone X-en alapuló évek közül pedig csak a harmadiknál járunk!

Az Apple szivárogtatások királya, Ming-Chi Kuo szerint méretek is maradnak a megszokottak, az 5,8 és 6,5 hüvelykes kijelző az iPhone 11-en és 11 Maxon, illetve a 6,1 hüvelykes az arany középutat jelentő R-en. Arra pedig az Apple már korábban is rájött, hogy egy-egy új színállás bevezetése szinte egy teljesen új dizájnnal ér fel, éppen ezért többen is azt rebesgetik, hogy újabb színek jelennek meg majd a 2019-es R sorozat palettáján. Ezek tudomásunk szerint a limezöld és a levendulalila lesznek, amik a tavalyi kék és coral (narancssárga) helyét fogják átvenni. A fekete, fehér, sárga és PRODUCT (RED) piros modellek maradnak. Jó hír, hogy a két generációból összesen ki lehet rakni a hat színből álló szivárványt, így gyönyörű instagram képek fogadnak majd minket a megjelenés másnapján. Az élet apró örömei, nemdebár.

 

 

Mark Gurman kitweetelte, hogyan is fognak kinézni az iPhone-ok hátán található üveglapok, így mindenki nagyjából be tudja lőni, mire is kell számítani a színek árnyalata kapcsán. Ha ez megvolt, akkor már csak abban kell reménykedni, hogy Gurman nem csak utcán talált, színes üvegdarabokkal etette be az internetezők közösségét. Ez szerencsére nem valószínű (megbízható újságíróról van szó), úgyhogy el is kezdtek modellek és renderek megjelenni arról, hogyan is nézhetnek majd ki az új R-ek.

Apropó hátlap, Kuo azt is állította, hogy az idei R-ek matt hátlapot kaphatnak a megújult megjelenés illúziójának éredekében, azt azonban nem tudjuk, hogy a 11 és a 11 Max is megkapják-e ezt a fajta bevonatot, vagy csak az ‘olcsóbb’ eszközök (már ha azok megkapják). Az új színek szerencsére üdítően kreatívak, az Apple pedig mindig profi volt a lehető legtökéletesebb színárnyalatok eltalálásában, így a 2019-es R-ek színfelhozatalára nem lesz panasz, ebben biztos vagyok. Kuo pedig még azt is hozzácsapta az infókhoz, hogy (hála az égnek) marad az IP68-as vízállóság is.

A kamerák

Az előlapi TrueDepth kamerarendszer végre frissülni fog Kuo szerint, a 7MP-es előlapi lencse megapixeleinek száma ugyanis egészen 12-ig kúszhat az idei modellekben. Ehhez csapódhat még egy erősebb világítóegység, ami a lencsékbe szűrődő ifravörös fényt hivatott ellensúlyozni, és egy megbízhatóbb FaceID-hoz vezet.

A hátsó kamera pedig (szintén Kuo szerint) megduplázódik, és szinte bizos, hogy egy széles látószögű és egy telefotó lencse kap majd helyet az eszköz hátoldalán. A “növekvő számú kamera”-trend ellenzői így most ismét bajban vannak, hiszen az iPhone XR nyújtotta pillanatnyi megnyugvás után ismét egyre több lencse kerül a telefonra. Hogy mennyire szükséges, azt mindenki harcolja le magában, de az biztos, hogy a lencséknek hála megjelenhet a kétszeres optikai zoom és a telefotó-központú portémód is az R-vonalon – ez utóbbit a 2018-as modellben egy pusztán szoftveres megoldás helyettesítette.

 

 

Most pedig jöhet az, ami minden iPhone-rajongót (bevallom, köztük engem is) kiborít: a kamerák háza és elhelyezése. Ahogy azt a 11 és 11 Max kiszivárgott hátlapjain és a számtalan renderen láthattunk, valószínűleg egy bumszli, széles, négyzetalakú üveg-kitüremkedés mögé kerülnek majd be a szenzorok – a nagytesókon háromszög-alakban, míg az R-en valószínűleg függőlegesen egymás alatt, ahogy azt a X óta megszokhattuk. Persze erre a dizájnra is érkezett egy csomó, felhasználók által elkészített renderkép, amin láthatjuk, hogyan helyezkedik el a két lencse, mellettük a vaku és a vaku fölött a mikrofon. Érkezett már kiszivárgott dummy modell is, így szinte biztos, hogy az Apple tényleg ezt a dizájnt választotta. *könnycseppet elmorzsol*

Most jöhetne az a rész, ahol elkezdem savazni a dizájnereket, de őszintén szólva már nincs is kedvem hozzá. A legjobban az a tény írja le a legjobban a helyzetet, hogy még egy olyan kommenttel sem találkoztam szembe a koncepcióképek alatt, ami azt mondta volna, hogy “ez igen, ez már döfi”, de még egy kósza “nem is olyan rossz”-at sem találtam. Az iPhone X átszabása is heves indulatokat keltett, de ott legalább mindig voltak néhányan, akiknek tetszett. Végezetül annyit tudok mondani, hogy a kamerák egészen hasonlítanak a meglepett fejű emojira.

 

 

A belsőségek

Ha az Apple ragaszkodik az évek óta bejáratott formulához (és miért ne tenné), akkor a 2019-es iPhone-okat a következő generációs A13 chip hajtja majd meg. A 7nm-es chip minden bizonnyal villámgyors lesz, erre sosem volt panasz, a kérdés már csak az, tartogat-e valamilyen egyéb meglepetést, esetleg extra képességet magában az új Apple processzor. A többi komponensről viszont nem tudunk túl sokat: a grafikus vezérlőt, a neural engine magokat és a hasonló extrákat még mindig homály fedi.

 

 

A RAM-ról azonban hallottunk: Kuo szerint a 11R-be is 4GB memória kerül majd, így egy szinten lesz a XS-sel és XS Maxszal. A nagytesók akár ennél is tovább mehetnek, az majd szeptemberben kiderül. Az Apple mindig is jó volt a számítási erő és a szoftver optimalizálásában, így lehet, hogy alacsonyabb specifikációkkal is a mezőny élére tudtak törni a korábbi telefonjaik, ezért az ideieket sem kell igazán félteni.

5G viszont nem lesz. 2019 egyik legfontosabb és legizgalmasabb technológiai újítása szinte biztosan kimarad majd az iPhone 11R-ből, sőt, a 11-ből és a 11 Maxból is. Ez elmaradás a konkurenciához képest, de legyünk őszinték: az 5G fejlettsége és lefedettsége még annyira kezdetleges, hogy szinte te észrevehetetlen lesz a hiányzó modem. Jövőre azonban valószínűleg az elengedhetetlen kategóriába fog tartozni az 5G támogatás a fejlődés ütemét figyelve, a nemrégiben megkötött Apple és Qualcomm szerződéssel azonban ez nem lehet gond a 2020-as modellévnél. Ráadásul az LTE és a WiFi modem is fejlődhet, az újgenerációs WiFi 6 szabvány töltheti majd be az 5G által hagyott űrt.

Már az iPhone XR is akksibajnok volt, hiszen a nagyobb méret és az alacsonyabb pixelszám komoly előnyt biztosított a többiekkel szemben, akár több mint egy napnyi üzemidőt is ki lehetett sajtolni az eszközből. Ez jó hír, mivel Kuo szerint a 11R nem kap majd akkora fejlesztést akkumulátor terén, mint a 11 és a 11 Max – szerinte körülbelül 0-5%-kal javulhat majd a színes iPhone üzemideje, ami valljuk be, elhanyagolható. Azért lesz pozitívum is az új akksiban, hiszen Kuo szerint támogatni fogja a kölcsönös vezeték nélküli töltést. Igen, ez az a funkció, amit a Galaxy S10-ben is láthattunk, mikor a telefon másik telefonokat, vagy egyéb vezeték nélkül tölthető eszközöket lát el energiával a saját töltöttségét feláldozva. Bár ennek a kétoldalú töltésnek tudtommal eléggé limitált a használhatósága, azért néha akadnak esetek, amikor jól jöhet, ha tudunk más eszközöket tölteni konnektor nélkül, így összességében örülünk a funkciónak. Most, hogy nemrég megjelent a vezeték nélkül tölthető AirPods, mindenképpen.

 

 

A Lightning port azonban valószínűleg marad, az Apple még mindig nem szánta el magát igazán az egységes, USB-C-t támogató terv megvalósítására. Az új port már megjelent a cég számítógépein és az iPad Prón is, azonban úgy tűnik, még nem állnak készen a telefonok csatlakozójának leváltására, pedig lassacskán igencsak ideje volna. Viszont elképzelhető, hogy az Apple lecseréli az eddig megszokott Lightning – USB-A kábeleket a dobozban, helyettük Lightning – USB-C érkezik majd, ami feltornázná a kábel kapacitását, egészen 18 wattig. A felhasználók még mindig mérgesek a cégre, amiért hatalmas összegek kicsengetése után a csúcskategóriás, prémium telefonokhoz még mindig külön kell megvásárolni a gyorstöltésre alkalmas kiegészítőket – megjegyezném, hogy azokat is méregdrágán- így egy ilyen lépés nagy pluszt jelentene a felhasználók számára. Tudom, hogy az Apple hatalmasat szakít a különböző kábelek, adapterek és egyéb mütyürök eladásain, de ez a típusú hozzáállás tényleg pofátlan a vásárlókra nézve, így sokat javítana a cég renoméján, ha képesek lennének végre hozzácsapni azt a nyamvadt kábelt a telefonjaikhoz.

A konkurencia

A 2018-as iPhone XR-nek szinte semmi konkurenciája sem volt, hiszen nem sok gyártó fogott még bele a csúcskategórián belüli középkategória kialakításába. A 11R-rel azonban már nem ez lesz a helyzet, hiszen azóta a Samsung észbekapott, és gyorsan kiadta a Galaxy S10e-t, ami ugyanabban a mezőnyben indul, amiben a színes iPhone-ok is – rengeteg funkció és csilivili kivitelezés, a nagytesókhoz képest alacsonyabb ár mellett. Sőt, a Samsung óta a Google is megjelent a színpadon, a Pixel 3a ugyanis a mobilipar csúcsát jelentő kamerát hozza el a Pixel 3-hoz képest majdnem féláron. Egy szó mint száz, a többi gyártó is rájött, hogy bőven van potenciál a minimálisan butított, de ezzel arányosan olcsóbb készülékek piacában, úgyhogy lassan mindenki próbál rájönni, hogyan lehet a legjobban balanszírozni a technológia – árcédula mérleget. Mindenki mást preferál: jó kamera és príma kijelző, de olcsóbb kialakítás, vagy gyengébb kijelző, de csúcsteljesítményű hardver cserébe, esetleg mindenhonnan egy kicsi mínusz, de összességében egy remek telefon elsőrangú ár-érték aránnyal. Az, hogy mi a fontos, a gyártótól, de végsősoron a felhasználótól függ, így az iPhone 11R is ugyanolyan esélyekkel indul, a változás mindössze annyi, hogy mostmár nem egyedül.

 

 

A megjelenés

Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, az Apple minden bizonnyal idén is szeptemberben mutatja majd be az új telefonokat, ezen szinte biztosan nem fognak változtatni. Ami viszont változhat, az a szállítások ideje, hiszen az iPhone XR csak néhány héttel később került piacra, mint a XS és a XS Max. Azelőtt az iPhone X még ennél is később érkezett. Most, hogy az Apple-nek már van egy kis tapasztalata, hogyan kell három telefont egy időben piacra dobni, talán elrendezik a dolgokat, és minden egyben érkezik majd.

Nos, ez minden, amit a 2019-es iPhone 11R-ről tudni lehet. Mint mindig, a pletykákat most sem szabad készpénznek venni, de a tapasztalatok szerint általuk nagyjából be lehet lőni, mire is készül a gyártó az adott évben, és nincs ez másként most sem. Szeptemberben meglátjuk, mi igaz és mi nem.

Forrás: iMore

Borítókép forrása: iphonesoft.fr

Kapcsolódó cikkek: