Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Összefoglaló a márciusi Apple eseményről: ez minden, amit bejelentettek

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Szervizes élet > Összefoglaló a márciusi Apple eseményről: ez minden, amit bejelentettek
Összefoglaló a márciusi Apple eseményről: ez minden, amit bejelentettek

Az Apple március 25-én tartotta az utolsó nagy eseményét, melyen a cég szolgáltatásai, pontosabban ezek frissítése és bővítése állt a középpontban. Érkezett pár kifejezetten érdekes ötlet is (én például nagyon meglepődtem az Apple hitelkártyán) szóval lássuk, miket is mutatott be a techóriás az “It’s showtime!” című eseményén!

Apple News+ 

Az Apple hivatalosan is bejelentette a sok ideje pletykált News+ szolgáltatást, amire ha előfizet az ember, hozzáférést nyer több mint 300 magazinhoz, illetve egy csokor újsághoz is. Az eseményen természetesen csak amerikai publikációkat soroltak fel, de a legnagyobb nevek természetesen megvannak: a Vouge, a CQ, a TIME, a The Wall Street Journal, a Los Angeles Time, a The Washington Post, a New York Times, és még sokan mások mind-mind elérhetővé válnak, ha havonta beruházunk az Apple News+-ra. Ráadásul ez az egyetlen szolgáltatás, amit a bejelentés napjától életre kelt, az Egyesült Államokban és Kanadában már használható a News+ akkor, ha az iPhone a legfrissebb, 12.2-es iOS-t futtatja. Az Egyesül Királyságba és Ausztráliába még az év folyamán mindenképpen megérkezik, a világ többi részéről egyelőre nincs információ. 

Apple Card 

Szerény véleményem szerint ez az, amivel az Apple megint elvitte a show-t – még úgy is, hogy az Apple Card közel sem a legnagyobb figyelmet kapta az eseményen. A meglepetésszerűen bemutatott Apple hitelkártya ugyanis több módon megtestesíti azt, amiről a bankkártyáknak szólnia kellene: a biztonságról és funkcionalitásról. A végletekig letisztított, gyönyörű dizájn lehetővé teszi, hogy sem számlaszám, sem biztonsági kód nem található meg a fizikai kártyán, így szinte minimálisra csökkentve a kárunkra elkövetett bankkártyás csalás esélyeit. 

Ráadásul az Apple semmilyen rejtett költséget nem számol fel, ami ismét csak hatalmas plusz a mai bankolás világában. És még csak most érkeztünk el a legjobb részhez, a funkcionalitáshoz, amit az Apple a maximumra tudott pörgetni a technológia felhasználásával – ezen a téren pedig ugyebár nagyon otthon vannak. Az Apple Card a Wallet alkalmazással lett integrálva, ami csomó elképesztően hasznos és jópofa funkció használatát teszi lehetővé, melyek közül a legfontosabb az ember pénzügyi tudatosságának motiválása és fejlesztése. Minden kiadás helye és összege szépen ki van listázva az alkalmazásban, színkódolással és kategóriákra bontással a jobb olvashatóság érdekében, illetve grafikonok is készülnek arról, mikor és mennyit költöttünk. Sőt, ha nem emlékeznénk egy feltüntetett tételre, akkor az Apple Card a Maps használatán keresztül meg tudja mutatni, pontosan hol, de ami még fontosabb, pontosan milyen boltban vertük el a kérdéses összeget. Ráadásul még az olyan nüansznyi apróságokra is figyeltek, hogy az appon belül feltüntetett színátmenet (gradient) effektus annak függvényében változzon, milyen területeken, kategóriákban költjük a pénzünket. 

A Daily Cash funkció pedig már csak a hab a tortán:  az Apple Card minden vásárlás egy bizonyos százalékát azonnal visszaadja Daily Cash formájában (nem kell a hónap végéig várni), ami elkölthető online, illetve az Apple Pay-jel rendelkező fizikai boltokban is. 

Apropó, Apple Pay. Tulajdonképpen számunkra ez az egyetlen kétélű része az Apple Cardnak, hiszen Magyarországon még mindig nem elérhető az Apple fizetési szolgáltatása (attól függetlenül, hogy lassan nem csak a legfejlettebb, hanem szinte az összes európai országban megjelenik). Éppen ezért mi nem tudnánk rendesen használni az Apple Cardot, még ha időben meg is jelenne nálunk is. Persze ez az Apple célterületeinek számító országokban nem probléma – az Egyesült Államokban, Ausztráliában és a többi első körös országban mind-mind 90% fölött áll a boltok Apple Pay támogatása. Az mondjuk igaz, hogy tudnánk használni a titániumból készült bankkártyát még úgy is, hogy nem elérhető az Apple Pay, a cég azonban a Goldman Sachs bankkal együttműködve állítja ki a kártyáit, ez az intézmény pedig nem igen van jelen kis hazánkban, ami további kérdéseket vet fel az Apple Carddal kapcsolatban. Egy szó mint száz, remek ötlet, remek kivitelezés, a továbbiakat meglátjuk. 

Apple Arcade

Persze a szolgáltatásözönben a játékosokról sem feledkeztek el: az Apple Arcade tulajdonképpen egy nagy játékcsomag az App Store-ból, ahova a mobilgaming gyöngyszemeit gyűjtik össze az Apple munkatársai. Az App Store-on van a hangsúly: az Apple így akarja összehangolni az iOS-es, mac-es és Apple TV-s játékot. Ha előfizetünk, a játékok teljes verziói reklámmentesen állnak majd rendelkezésünkre, már csak ki kell várni: az Apple Arcade idén ősszel rajtol a világ 150 országában. Sajnos több részletet még mindig homály fed a mobilos játékteremmel kapcsolatban: nem tudjuk, mennyibe fog kerülni, milyen játékok lesznek pontosan, stb.

Apple TV csatornák, új Apple TV app

Az Apple TV új, átszabott alkalmazásában előfizethetünk majd az Apple TV csatornákra, aminek lényege, hogy csak azért a (harmadik féltől származó) tartalomért kell fizetnünk, amit tényleg szeretnénk és használunk. Így a tartalom on- és offline egyaránt elérhetővé válik, a lehető legjobb kép- és hangminőségben. Az Apple TV app ráadásul fejlett gépi tanulást alkalmaz azért, hogy a lehető legjobb ajánlatokat tudja tenni számunkra, a megfigyelt szokásaink alapján. Ezen felül kategóriákat is kialakítanak, mint például Gyerekek, Sport, Filmek – mindenki megtalálhatja a neki valót. 

Apple TV+

És igen, hivatalossá vált az, amit már oly régóta sejtettünk. Az Apple is ringbe száll a Netflixszel és az HBO GO-val; az Apple TV+ lesz az a hely, ahova a cég exkluzív, saját gyártású filmei, sorozatai és dokumentumfilmei felkerülnek majd fel. Mindehhez sikerült néhány igencsak jól csengő nevet megszerezniük: Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Steve Spielberg, Jason Momoa, Kumail Nanjiani, Oprah, és még sokan mások kezdenek tartalmat gyártani a platformra, így igencsak izgalmas időtöltés elébe néz az, aki beszáll az új kalandba. 

Az Apple TV+ szintén ősszel válik elérhetővé, online és offline egyaránt. Az Apple TV alkalmazásban kap majd helyet, így nézhető lesz minden olyan platformon, ami támogatja az appot. Sajnos az árakról és a pontos megjelenésről még semmit sem tudunk, illetve egy másik hatalmas kérdőjel kering még az Apple TV+ körül: megjelenik-e valamilyen módon Androidra, vagy az Apple kész lemondani arról a hatalmas rétegről, ami használná a szolgáltatását, de nincs iOS-t vagy TV OS-t futtató eszköze. Legkésőbb ősszel minden bizonnyal ezt is megtudjuk. 

Ez volt hát az Apple márciusi eseménye. Sok még a megválaszolatlan kérdés, illetve én némi óvatossággal visznonyulnék a bejelentett szolgáltatásokhoz: Magyarország teljesen nyilvánvalóan kívül esik az Apple érdekszféráján, így a belengetett őszi megjelenések simán lehet, hogy számunkra a jövő évre, esetleg azutánra, esetleg a végtelenségbe tolódnak. Persze olyan szolgáltatások is vannak, mint az Apple Arcade, aminek szinte semmi sem tesz keresztbe, úgyhogy az is biztos, hogy nekünk is csurran-cseppen majd valami a techóriás szolgáltatásdömpingjéből. 

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: