Nyitvatartás:  H‑P.:  9:00‑17:00  | Sz.: 10:00‑13:00 | V.: Zárva

Hivj most: +36 30 340 60 61

Apple AirPods kontra Samsung Galaxy Buds: a bajnoknak végre kihívója akadt?

iCentrum Apple Szerviz > Blog > Blog > Apple AirPods kontra Samsung Galaxy Buds: a bajnoknak végre kihívója akadt?
Apple AirPods kontra Samsung Galaxy Buds: a bajnoknak végre kihívója akadt?

A Samsung nemrég piacra dobta a Galaxy S-széria legújabb tagjait, amik meglepően innovatívak lettek, ezt senki sem tagadhatja. Azonban sokak elsiklottak afelett, hogy aznap éjjel nem csak az S10 és a Galaxy Fold mutatkozott be: néhány új viselhető kütyü is napvilágot látott, amik közül egyértelműen a Galaxy Buds a legizgalmasabb. A bemutatón úgy tűnt, hogy a hatalmas – és töretlen – sikernek örvendő AirPods végre méltó vetélytársat kapott, a Samsung ráadásul volt olyan jó fej, hogy olcsóbban (vagy telefonelőrendelés mellé ingyen) adja a fülesét. Lássuk csak, mit mutathat fel a Galaxy Buds, ha szembeállítják a vezeték nélküli fülesek titánjával, az AirPods-zal. 

Hogy mit is tud a Galaxy Buds? Íme a lista: 

  • az AKG által biztosított prémium hangzás
  • vezeték nélkül, vagy USB-C-vel tölthető tok
  • kényelmes és biztos fekvés az ember fülében, amit a termékkel járó, három különböző méretű szilikon gyűrű és eartip tesz lehetővé
  • egyszerű párosítás
  • IPX2 cseppállóság, ami megvéd az eső és az izzadság ellen 
  • személyre szabható, érintésalapú parancsokkal történő vezérelhetőség
  • a tokkal együtt akár 13 órányi üzemidő (akár 6 órányi megszakítatlan zene a fülesekből)
  • gyors töltés: 15 perc több, mint másfél órányi zenehallgatási időt biztosít 
  • Ambient Aware funkció: beengedi a háttérzajt, ha kell 
  • Quick Ambient Mode funkció: villámgyorsan belehallgathatunk a körülöttünk folyó dolgokba, majd visszaugorhatunk a zenébe
  • Android és iOS kompatibilitás 
  • fekete, fehér és sárga színopciók
  • 129,99 dolláros ár (itthon kb. 50 000 ft) 

A doboz és a dizájn

A Galaxy Buds az AirPods csomagolásához hasonlóan egy apró, téglatest alakú dobozban érkezik. A dobozon belül megtalálható maga a tok a fülesekkel, egy kiegészítőket tartalmazó karton, illetve a kötelező papírok. Érdekesség: ha megfelelően korán rendelte meg az ember a Galaxy S10 széria valamelyik tagját, akkor a Samsung az ajándék Galaxy Buds dobozára egy órmótlan “Not for Resale” (nem eladásra) matricát ragaszt, hogy elvegye a profitvadászok kedvét a fülhallgató elpasszolásától. 

A tok éppen úgy működik, mint az AirPods esetében: nem csak tárolására szolgál, hanem a töltéshez is a tokba kell visszaköltöztetni az eszközöket. A Samsung az Apple-féle fogselymesdoboz dizájn helyett egy ovális megoldás mellett döntött, ami épp úgy néz ki, mint az összes többi piacon lévő vezeték nélküli füles tartója. A zsanérral nyíló tető jóleső kattanással jelzi,  ha elmozdul a helyéről, alatta pedig maguk a fülesek nyugszanak a nekik kialakított mélyedésekben. Szintén az AirPods-ból viszontlátott funkció, hogy a Galaxy Buds is mágnesek segítségével találja meg a pontos helyét a tokon belül, valamint így illeszkedik az érinkezőkre is. Nem kell gondolkozni: amint bekerülnek a tokba, egyből megkezdődik a töltés – épp úgy, ahogy azt az AirPods-nál láthatjuk. Maguk az apró fülhallgatók sok fontos komponenssel rendelkeznek, mint például a beépített mikrofon, a töltést lehetővé tevő elektromos érintkezők, vagy az érintésérzékeny felület az eszköz oldalán. A sok alkatrészt egy igencsak futurisztikus kinézetű dizájnba szuszakolták a mérnökök, ami különcködésben már majdnem megközelíti az AirPods kialakítását.

Töltés 

Bár a Galaxy Buds külsőre igencsak eltér az AirPods-tól, a töltésük szinte teljesen megegyezik. Még a töltési szintet mutató LED-ecske is megtalálható a tok belső felének közepén, ami igencsak ismerős mindannak, aki egy AirPods-ról nyergel át a Samsung kütyüjére. Az azonban eltérő az Apple eszközétől, hogy a tok külsejére is került egy LED, így anélkül is megbizonyosodhatunk a fülhallgató töltöttségéről, hogy felnyitnánk a tokot, vagy rácsatlakoznánk vele egy telefonra. A zöld szín azt jelzi, hogy az akksi 60% és a teljes töltöttség között tart, a sárga 30 és 60% közötti állapotot, a piros pedig a 30% és a halál közötti szintet jelez. A villogó LED vagy valamilyen hibát, vagy merülő töltőtokot jelent. 

Itt rábukkantunk egy területre, amiben a Samsung valamivel lemaradt az Apple mögött – vagy rossz dizájnbeli döntést hozott. A hardver és az OS intergrációjáról van szó, a telefonon ugyanis csak a bal és a jobb fülhallgató töltöttségi szintjéről bizonyosodhatunk meg, a töltőtok állapotáról nem. Az AirPods ezzel ellentétben minden kinyitáskor tájékoztatja a felhasználót mindhárom kütyüről. Persze a Galaxy Budsból is ki lehet szedni az információt, elég megjeleníteni az Értesítési Központot, ez azonban macerásabb, mint amikor mindent az orrunk alá tol az eszköz. 

A külsőre visszatérve azonban a Samsung azonnal kompenzál is az előbbi bakiért, a Galaxy Buds-ot ugyanis nem csak a hátul elhelyezett USB-C porton keresztül, hanem akár vezeték nélkül is lehet tölteni. Ez már régóta hiányolt funkció az AirPods-ból, amivel a felhasználóktól kezdve az Apple-ig mindenki tisztában van – az összes AirPods 2-ről szóló pletyka a vezeték nélküli töltés bevezetésével kezdi. 

Sőt, még meg sem említettem a 2019-es telefonok egyik legmenőbb trükkjét: a hátról menő vezeték nélküli töltést, amivel a telefon a saját akksijának erőforrásaiból áldozhat fel arra, hogy a ráhelyezett eszközt valamivel feljebb húzza. Bár egyelőre még csak kevés eszköz tudja (arról nem is beszélve, hogy itthon még a vezeték nélkül tölthető telók sem terjedtek el igazán), ahogy egyre szélesebb körökben jelenik meg a funkció, úgy lesz egyre gyakoribb a helyzet, hogy a haverok már nem powerbankot, hanem csak egy kis telefonból-telefonba piócázást kérnek majd, ha telefonjuk közel kerül a lemerüléshez. Egy szó mint száz, a Galaxy S10 és a Galaxy Buds tökéletes példa arra, hogyan is működik a PowerShare, hiszen a fülhallgató tokját akár a telefonról is lehet tölteni. Ennél jobban nem is használható ki a telefonból érkező energia, hiszen egy nagyobb akksival rendelkező eszközt nem igazán lehet rendesen feltölteni, a töltőtok és a fülesek kisebb akksijaihoz azonban bőven elég az, amit a Galaxy S10 nyújtani tud. 

Üzemidő

Itt szinte feltörli az AirPods a padlót a konkurenciával. Az Apple eszköze 24 órányi üzemidőt biztosít, ami sokkal, de sokkal több, mint amennyit a Galaxy Buds elmondhat magáról (13 óra). Ez volt a legnagyobb gond a Samsung előző generációs vezeték nélküli fülhallgatójával, a Gear IconX-szel is (amiről érdekes módon szinte senki sem hallott): a borzalmasan rövid üzemidő szinte teljesen használhatatlanná tette az amúgy kecsegtető kütyüt. A Galaxy Buds persze rengeteget javított az elődje hibáján, és az üzemideje már bőven a használható kategóriába esik, de nem nyújtja azt a kényelmet és szabadságot, amit az AirPods. Az Apple terméke ráadásul töltési sebessében is majdnem dupláját tudja annak, amit a Galaxy Buds fel tud mutatni. Egy negyed órás töltés során a Galaxy Buds ugyanis 1,5-1,7 órányi zenehallgatásnak megfelelő naftát tud magába szívni – az AirPods pedig pontosan 3 órányit. 

Az a helyzet, hogy a Samsung és a többi gyártó még egy ideig nem fogja tudni utolérni az Apple-t üzemidő terén, hiszen az AirPods nem azért tud annyival többet, mert egy sokkal nagyobb akkumulátort passzíroztak bele a házába. A trükk az Apple saját, elképesztően hatékony W1-es chipjében rejtőzik, ami olyan profi módon tud az energiával zsonglőrködni, hogy még senki sem ért a közelébe. 

Kényelem 

Az AirPods a felhasználók legnagyobb részének jó választás, azonban így is előfordulhat, hogy valakinek a füle egyszerűen nem kompatibilis az almás füles kialakításával. A Samsung ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy a dobozba három-három, eltérő méretű szilikongyűrűt és “hegyet” pakoltak, így valamennyire mindenki személyre szabhatja a saját Buds-ának kialakítását. Összerakható szűk, közepes és vékony hallójáratra szabott Galaxy Buds is, így nagyon kicsi annak az esélye, hogy ne illeszkedjen az ember fülébe az eszköz. A fülbe hatoló szilikonok ráadásul remekül szűrik a külső zajokat, a “wingtip”-nek keresztelt gyűrűk pedig nyomást helyeznek az ember fülének külső részére, így rögzítik az egész eszközt. Se séta, se futás, de még a sprint sem fogott ki a Samsung fülesein, sportra tökéletesen alkamasak. 

Sajnos ez az AirPods-ról nem mindig mondható el. Nagyon személyfüggő tud lenni, mennyire biztosan maradnak meg az ember fülében: míg nekem sprinteléskor is egész jól megmaradnak (némi igazgatás mellett), olyat is ismerek, akinek már kocogáskor sem maradnak bent rendesen a fülhallgatók. Az Apple-nek ezt a problémát is meg kell oldania az AirPods következő generációjával a vezeték nélküli töltés mellett, amit a pletykák alapján meg is fog: az AirPods 2-vel már érkezhetnek a külső szilikon “borítók”, amit azok a szerencsétlen felhasználók helyezhetnek a fülhallgatóikra, akinek nem mindig marad bent rendesen. 

Az azonban biztos, hogy a Galaxy Buds rendesen leválasztja a használóját a külvilágról. Ahogy korábban is említettem, a szilikon komponenesek szinte teljesen izolálják a zajokat, ami a legtöbbeknek remek dolog, azonban több olyan vélemény is érkezett, hogy kellemetlen érzés viselni a Buds-ot, olyannyira nem enged be semmiféle külső hangot. Néha biztonsági okokból is jó hallani valamicskét a külvilágból, hiszen futás, vagy egy reptéren sétálás közben bármikor jöhet olyan audió alapú impulzus, amire mindenképpen reagálnunk kellene. Az AirPods lehetővé teszi ezt, de ismét csak ízlések és pofonok: megint mások szerint ez csak béna mérnöki munka, és zavaró a sok zaj, ami beszűrődik. A Samsung azért megpróbálkozott a teljes hangzár szoftveres feloldásával, és bár a funkció esetenként hasznos lehet, azért nem tudja helyettesíteni a “nyílt füles” dizájnt, ráadásul hagminőség-romlást is eredményez. 

Hatótáv

Az AirPods és a Galaxy Buds nagyjából ugyanazon a szinten vannak, már ami a hatótávot illeti. Egészen messzire el lehet távolodni velük, például egy panellakást vagy egy kisebb házat simán be lehet járni úgy, hogy a telefon egy szobában marad, de nagy csodát. senki se várjon. Egy bizonyos határ után egyből elkezdenek szakadozni, majd egy-két lépéssel messzebb pedig teljesen megakad a lejátszás. A Galaxy Buds pedig különösen hajlamos a kihagyásokra, néha még úgy is, hogy egészen közel van a párosított telefonhoz. 

Hangminőség

A hangminőség talán az egész teszt legszubjektívebb része, azonban annyit nyugodt szívvel leírhatok, hogy a Galaxy Buds jól szól. Sem az AirPods, sem a Buds nem fognak álleejtősen elképesztő hangminőséget produkálni, de mindketten mérföldekkel jobbak az átlagos fülhallgatóknál, és stabil minőséget nyújtanak a mindennapok folyamán. 

A 9to5mac munkatársa azért az AirPods-ra voksolna, ha mindenképpen döntenie kellene a két füles között; leginkább az alsóbb hangtartományban jeleskedik az Apple fülhallgatója, az pedig nagyon fontos a jó zenehallgatási élményhez. És bár az AirPods sem tudná teljesíteni az audiofilek elvárásait, azért érezhetően jobban teljesít, mint a Galaxy Buds. 

Hívásminőség 

Ezen a területen pedig az AirPods szinte köröket ver a Galaxy-ra. A Buds hívásminősége ugyanis erősen a gyenge felé konvergál, míg ezzel szemben általában észre sem vehető, ha valaki AirPods-on beszél velünk. Hogy miért is olyan rossz a Galaxy Buds? Nos, egy megkérdezett szerint olyan hangja volt, mintha zsák lett volna a partner fején – egy szóval gyengén és fojtottan ment csak át a hang. A fölény elégge kiábrándító lehet a Samsung-rajongók számára, de egyértelműen az AirPods kialakításának köszönhető. Manapság már senki sem lepődik meg azon, ha szembe jön vele egy AirPods az utcán, olyannyira elterjed és megszokott lett. A megjelenésekor azonban rengetegen savazták az elektromos fogkefe fejére hasonlító fülhallgatót, hiszen egy az egyben úgy néz ki, mintha a rendes Apple EarPods-ról valaki egy ollóval eltávolította volna a kábelt. Ez a dizájn viszont lehetővé teszi egy gyorsulásmérő és egy gúla alakú területen hallgatózó mikrofon elhelyezését, amik elengedhetetlenek lettek a jó hívásminőséghez. A fülhallgató ki tudja szűrni a külvilág zaját, ami észrevehető különbséget tesz, amikor zajos környezetben próbál kommunikálni az ember. 

Funkcionalitás, személyre szabhatóság

Ha kiveszed az egyik AirPodot a füledből, a zene megáll – roppant hasznos funkció, ha valaki váratlanul beszélni kezd az emberhez. Amint visszakerül a füles, a lejátszás ismét elindul. 

Ha kiveszed az egyik Galaxy Budot a füledből – nos, semmi sem történik. Csak ha mindkét füles kikerül a helyéről, a zene csak akkor méltóztatik megállni, ráadásul ha visszakerülnek, akkor sem hajlandó magától elindulni. Ez is olyan ok, ami miatt sokan az AirPods-ot preferálhatják a Buds-zal szemben. Nem tűnik soknak, de olyan kényelmes és hasznos, hogy nagyon nehezen engedi el az ember, ha egyszer hozzászokott. 

A Buds szoftveres részét egyébként a Galaxy Wearable alkalmazásban lehet személyre szabni, ami remek gondolat – sokkal jobban kézre esik, mint a Bluetooth-menüben való kutatás, ugye, Apple? Az alkalmazáson belül személyre szabhatóak a gesztusok, az Ambient funkció beállításai, illetve a Find My Earbuds, ami, ahogy a neve is mutatja, a házon belül elhagyott fülesek előkerítésében nyújt segítséget. A gesztusok állítgatásánál is rengeteg lehetőségünk van: zene indítása/megállítása, előre-hátra ugrálás, sőt, az alkalmazáson belül további parancsokat is hozzárendelhetünk egy-egy mozdulatsorhoz, mint például a hangerő szabályozását, a Quick Ambient Mode funkciót, vagy Bixby-t. 

Verdikt 

A Galaxy Buds egy szolid termék lett a Samsung részéről. Külső szempontból is személyre szabható, ami sokat dob a kényelmen és a használhatóságon, valamint számos érdekes és hasznos funkcióval rendelkezik, ilyen például a vezeték nélküli tölthetőség. Több a színopció, illetve 30 dollárral olcsóbb is, mint az Apple-féle AirPods. 

Mégis, néhány területen nem sikerült utolérnie a nagy elődöt. Jóval rövidebb az üzemideje, ez vonatkozik mind a töltőtokra, mind a különvett fülhallgatókra. A hívásminőség közelébe sem ér annak, amit az Apple eszköze nyújt. És bár a hangminőség nagyon szubjektív kérdés, általánosságban az AirPods hangja jobb, mint a Galaxy Buds-é. Ez különösen a magas frekvenciáknál érzékelhető, ahol a Samsung fülese gyengélkedik, de néha a basszusok sincsenek teljesen rendben.

 

A zajszűrés kétélű kard lehet: vannak, ak imádják, másokat irritálja a dolog. Az operációs rendszerrel való integrációban pedig még mindig az AirPods vezet, bár a Samsung igencsak közel ért az iOS szintjéhez az egyszerű párosítással és a Galaxy Wearable appal, ami viszont hiányzik az Apple-ös platformról. 

Ha Galaxy S10 tulaj vagy, akkor a Galaxy Buds jó választás lehet, de szinte biztos, hogy egyelőre még nem fogja letaszítani az AirPods-ot a trónjáról. Összességében jó eszköz, de sok helyen kell még pótolnia a lemaradását. 

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: